пʼятниця, 22 січня 2021 01:13

Розкопали цвинтар, щоб дізнатися більше про англосаків

Археологи виявили понад 3 тис. артефактів на давньому англосаксонському кладовищі у Нортгемптонширі, Велика Британія. Роботи проводили перед будівництвом на тому місці житлового району.

Більшість знахідок виготовили у нашу еру, але серед них зустрічаються предмети віком щонайменше 4 тис. років. Із землі дістали 150 брошок, 75 браслетів, 15 перснів, тисячі намистин та предметів домашнього вжитку, зокрема посуд, кістяні гребінці та косметичні набори, 15 докоративних поясів із ланцюжками. У похованнях виявили також зброю - 40 ножів, мечі та 15 щитових умбонів, повідомляє видання Express.

Неподалік кладовища знайшли сусіднє англосаксонське поселення, що мало 22 будівлі. Ще 20 споруд свого часу розташовувалося розсіяно довкола нього.

За словами археологів, знахідки допоможуть їм дізнатися більше про людей, які жили в цьому місці. Вони планують встановити чим харчувалися люди, на що хворіли, чим займалися у повсякденні та звідки походили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відреставрували унікальний позолочений хрестик, який знайшли разом зі скарбом часів вікінгів

Автор: MOLA / express.co.uk
  У Нортгемптонширі розкопали давній цвинтар та знайшли тисячі артефактів
У Нортгемптонширі розкопали давній цвинтар та знайшли тисячі артефактів

Учені розгадали таємницю поховання "шестиголового вождя" за допомогою ДНК аналізу. Останки в груповій могилі належали членам однієї родини.

Могильник виявили ще 1997 року в шотландському селищі Портмахомак. Всередині знаходився скелет чоловіка зі смертельною раною від меча на черепі та ще 5 черепів. У сусідній могилі лежав іще один цілий скелет. З того часу археологи билися над загадкою незвичайного поховання.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали цвинтар, щоб дізнатися більше про англосаків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі