вівторок, 17 вересня 2019 10:00

Росія порушила 5 міжнародних договорів

Росія порушила 5 міжнародних договорів
Німецькі та радянські війська на спільному параді у Бресті святкують розгром Польщі Фото: thequestion.ru

СРСР напав на Польщу без оголошення війни 17 вересня 1939-го. Виступив як союзник III Рейху та порушив низку міжнародних угод. Радянські війська зайняли західноукраїнські та західнобілоруські землі.

Спільне вторгнення у Польщу таємно узгодили Пактом Молотова-Ріббентропа від 23 серпня. Формальним приводом стала втеча польського уряду за кордон.

"Польська держава та її уряд фактично перестали існувати. Тим самим втратили чинність договори, укладені між СРСР і Польщею. Надана самій собі та залишена без керівництва, Польща перетворилася на зручне поле для всіляких випадків і несподіванок, що можуть створити загрозу для СРСР. Тому радянський уряд не може більше нейтрально ставитися до цих фактів", - пояснювали напад.

Українське та білоруське населення оголошувалось беззахисним, тому Червоній Армії наказали взяти їх "під захист".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські історики хочуть вести пошукові роботи в Україні

Передові загони СРСР мали близько 600 тис. осіб, 4,7 тис. танків, 3,3 тис. літаків. Вони швидко розгромили польських прикордонників. Першим містом, яке захопили "червоні", стало Рівне, згодом - Чортків. Наступного дня взяли Тернопіль, Збараж, Коломию, Дубно, Луцьк. Наказано не допустити відступу польських військ у Румунію.

19 вересня підійшли до Львова, де відбулись сутички з нацистами, які погодились зняти його блокаду та відійти на захід. За 3 дні польський гарнізон Львова капітулював. СРСР пообіцяє офіцерам особисту свободу, недоторканість майна, право на виїзд. При виході з міста беззбройних польських солдатів оточили війська НКВС. Згодом поляків відправили до таборів смерті. Там отримали статус "озброєнних бандитів" і розстріляні в Катині Смоленської області, Росія.

Червона Армія продовжувала бойові дії проти поляків, але в останніх сил чинити опір уже не було. Польща була знищенна.

Результатом Польського походу стане підписання Договору про дружбу і кордон між СРСР і Рейхом. СРСР отримає Литву до своєї сфери впливу. Приєднає території Західної України та Західної Білорусі. При цьому порушить 5 міжнародних договорів, які зобов'язувалась виконувати: Ризький мир 1921-го, пакт Бріана-Келлога 1929-го, конвенцію про визначення агресії 1933-го, договір про ненапад 1932-го та комюніке про мирні відносини 1938-го.

23 серпня 1939-го Радянський Союз і нацистська Німеччина підписали угоду про ненапад, яка отримала назву Пакту Молотова-Ріббентропа. Згідно з цією угодою сторони зобов'язувалися утримуватися від нападу один на одного . До тексту договору додавався таємний додатковий протокол, яким встановлювалося розмежування територіальних інтересів сторін у Європі.

Зараз ви читаєте новину «Росія порушила 5 міжнародних договорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі