четвер, 20 червня 2019 08:20

"Російську Америку" продали за безцінь

"Російську Америку" продали за безцінь
Продаж Аляски (картина Еммануїла Лейтце).

Президент США Ендрю Джонсон оголосив про покупку Аляски 20 червня 1867 року. В результаті Росія продала США Аляску, Алеутські острови та острови у Беринговій протоці.

Аляска була відкрита в 1732 році під час першої Камчатської експедиції росіянами Михайло Гвоздєва та Івана Федорова. Її освоєння відбувалося повільними темпами. Кораблі ходили рідко, хутряний промисел не приносив великого прибутку. Усього в "Російській Америці" мешкало 10 тис. осіб.

США ще в 1854 році надіслали Росії пропозицію продати їм Аляску. Переговори переривалися війнами – Кримською в Росії і Громадянською – в США. Справжні торги розпочались лише в 1866 році. Відносини між США та Росією у той час були дружніми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Морозиво називали "пиріг ескімоса"

Загальна сума угоди склала $7,2 млн/ Загальний розмір проданої сухопутної території склав близько 1 519 000 м2, тобто по $4,73 за квадратний кілометр. Разом з територією передавалося все нерухоме майно, колоніальні архіви, офіційні та історичні документи, що стосувались переданих територій.

Придбання Аляски не викликало великого ентузіазму в США. У США це придбання оцінювали неоднозначно. Історики проаналізували тогочасні американські газети. 24 з 76 негативно оцінювали бажання уряду купити землі. Але після відкриття в 1880-х роках на Алясці великих покладів золота та природних мінеральних ресурсів, купівлю було названо головним досягненням адміністрації президента Ендрю Джонсона. У 1959 році Аляска стала 49-м штатом США.

У США, місті Балтіморі, молочар Джекоб Фуссель 15 червня 1851 року заснував першу у світі фабрику по виробництву морозива.

Зараз ви читаєте новину «"Російську Америку" продали за безцінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі