пʼятниця, 27 жовтня 2023 05:31

Російський підводний човен сів на мілину

Російський підводний човен сів на мілину
Шведський десантник тримає С-363 під прицілом кулемета Фото: wikipedia

Радянський торпедний підводний човен С-363 сів на мілину у територіальних водах Швеції, неподалік бази ВМС Карлскруна, 27 жовтня 1981 року. Подія ледь не спровокувала військовий конфлікт між 2 країнами.

Перед тим екіпаж субмарини проводив учбове плавання у Балтійському морі, випробовував нові торпеди. Під час перебування на невеликій глибині верхній корпус підводного човна зачепив дно рибальського тралу, внаслідок чого пошкоджень зазнала антена радіопеленгатора - пристрою, що допомагав у навігації. Тоді моряки почули лише звук тертя металу.

Про це повідомили у штаб, однак звідти надійшов наказ продовжити навчання. В результаті човен збився з курсу, а о 21:57 врізався в узбережжя південно-східної Швеції.

Спочатку команда намагалася зняти човен самостійно, втім, безуспішно. Тоді капітан наказав вивісити на рубці радянський прапор. Це побачив рибалка, який зателефонував у поліцію, а ті повідомили військових і політиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затонув російський підводний човен "Курськ"

Декілька днів тривали офіційні переговори. Радянська сторона послала на прикриття човна військові кораблі. Шведи знали про це і приготувалися до бою, мінний загороджувач обійшов фарватер. Підозрювали шведи і наявність на субмарині ядерної зброї. Розглядали можливість штурму і захоплення - на місце події прибув спецназ. На випадок війни розпочалися збори резервістів. У свою чергу, радянський екіпаж отримав наказ підірвати човен у разі спроб його захоплення.

Країни дійшли мирної згоди лише 1 листопада. Шведи пообіцяли зняти С-363 з мілини за допомогою власних кораблів. СРСР мав принести офіційні вибачення та сплатити вартість порятункової операції, яка коштувала $1 млн у цінах тих років, нині близько $2,7 млн.

Шведи відбуксували човен та передали його радянській стороні. На флоті отримав назву "Шведський комсомолець", а в Європі, човен який мав класифікацію Whiskey, прозвали Whiskey on the Rocks - віскі з льодом, буквально - підводний човен на камінні.

Британські водолази вперше розповіли про підйом радянського золота із затонулого крейсера "Единбург", що входив до складу конвою PQ14.

Корабель підбив німецький підводний човен U-456 у квітні 1942 року під час походу з Мурманська до Великої Британії. На його борту було 90 ящиків із золотом, яким Радянський Союз розплачувався за лендліз.

Зараз ви читаєте новину «Російський підводний човен сів на мілину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі