неділя, 13 серпня 2023 07:30

Російські війська ввійшли на територію Польщі

Російські війська ввійшли на територію Польщі
Варшавська битва розпочалась 13 серпня Фото: polomedia

Варшавська битва розпочалась 13 серпня 1920-го. Польські війська завдали поразки Радянській Росії. Допомагали полякам війська УНР. Битва ще відома, як "Диво на Віслі"

У захопленні Варшави більшовики вбачали можливість поширення "пролетарської революції" на захід.

"Через труп білої Польщі лежить шлях до пожежі світової революції. На багнетах понесемо щастя і мир трудящому людству. На захід!" – йшлося у наказі командувача фронту генерала Михайла Тухачевського.

Ще 11 липня міністр зовнішніх справ Великої Британії лорд Джордж Керзон висунув червоним ультиматум зупинитись на лінії Гродно-Брест-Перемишль – лінії Керзона. Але більшовики проігнорували його. Тухачевський розвинув стрімкий наступ, планував перейти Віслу та атакувати Варшаву з заходу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Диво над Віслою" врятувало Європу від більшовиків

Основний тягар оборони лежав на армії Північного фронту генерала Юзефа Галлера, підсиленій французькими військами. Полякам вдалося утримати міста Оссув і Радзимін та знекровити противника, вдаривши червоних у фланг. Під Віслою та Німаном вдалося знищити декілька червоних армій. Тоді Тухачевський вирішив підсилити війська варшавського напрямку 1-им кінним корпусом Семена Будьонного, який мав рухатись Замостям.

Під містом червоні зустрілися із військами УНР під командуванням хорунжого Марка Безручка, всього 3200 вояків. Будьонному не вдалося прорвати українську оборону. Атаковані з півдня та заходу більшовики змушені були відступати та йти на мирні угоди із поляками.

12 жовтня 1920-го у Ризі – тепер у Латвії підписали Ризький мирний договір, за яким припинили бойові дії в обмін на визнання поляками УСРР та остаточного приєднання до Польщі української Східної Галичини.

Симон Петлюра та війська УНР залишились сам на сам із більшовиками.

Голова Директорії УНР Симон Петлюра з 6 грудня 1919-го вів переговори із лідером Польщі Юзефом Пілсудським про створення спільного антибільшовицького фронту в Україні. 21-24 квітня 1920-го сторони підписали Варшавську угоду, за якою Польща визнала владу Директорії в Україні, УНР передала полякам Галичину, Західну Волинь і частину Полісся. Сторони домовились про спільні бойові дії проти більшовиків. Розпочалась радянсько-польська війна. 25 квітня польські війська вторгнулись в Україну, їх підтримали війська УНР. 6 травня 1920-го їм вдалося вибити більшовиків із Києва, але наступ поляків зупинили масштабним контрударом червоних військ під командуванням Михайла Тухачевського. Поляки та українці змушені відступати під Варшаву.

Зараз ви читаєте новину «Російські війська ввійшли на територію Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі