субота, 11 березня 2017 16:38

Роман про Франкенштейна письменниця написала на спір

Роман про Франкенштейна письменниця написала на спір
Обкладинка видання 1831 року

11 березня 1818 року у Лондоні анонімно вийшов перший у світі науково-фантастичний роман "Франкенштейн, або Сучасний Прометей", написаний 18-річною письменницею Мері Шеллі. Під своїм ім'ям Мері Шеллі опублікувала роман вже під час другого перевидання у Франції 1823 року.

Головним героєм книги є молодий студент з Женеви Віктор Франкенштейн, який створює живу істоту з частин померлих людей, а потім знаходить "науковий" спосіб оживити його. Потім істота виявляється чудовиськом. Воно намагається усвідомити себе і покладає на свого творця відповідальність за своє існування.

1814 року Мері Шеллі подорожувала Європою, рухаючись уздовж ріки Рейн по Німеччині із зупинкою в Гернсгаймі. Він розташований на відстані 17 км від Замку Франкенштейна. За легендою, там один алхімік проводив свої експерименти. Тема окультних ідей часто обговорювалися з її майбутнім чоловіком Персі Біші Шеллі. Мері, Персі, Лорд Байрон та Джон Полідорі вирішили влаштувати змагання з написання найкращої історії жахів. Тоді Мері Шеллі наснився сон про науковця, який створив живу істоту і був цим неймовірно нажаханий. З цього сну і постав сюжет роману.

Цей роман неодноразово екранізували. Однією з перших версій став 16-хвилинний фільм 1916 року. Популярним став фільм, знятий в Голлівуді 1931 року. Борис Карлофф, що зіграв чудовисько в цій адаптації, пізніше зіграв у продовженні - "Наречена Франкенштейна" і "Син Франкенштейна". У 1994 році роль чудовиська виконав Роберт де Ніро.

Зараз ви читаєте новину «Роман про Франкенштейна письменниця написала на спір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі