субота, 25 вересня 2021 08:20

Рік тому розбився літак із курсантами

Рік тому розбився літак із курсантами
За годину до катастрофи літак здійснив 5 польотів та здійснював шостий. Загинуло 26 людей та вижив один чоловік. Фото: kh.dsns.gov.ua

Біля міста Чугуїв на Харківщині 25 вересня 2020-го о 20:45 розбився військовий літак Ан 26Ш. З 27 осіб, що перебували на борту, загинуло 26 людей та вижив один чоловік.

Політ виконував літак Ан-26Ш. 1996-го пройшов ремонт на 410-му заводі цивільної авіації в Києві. Літак був готовий до польотів і капітальний ремонт для нього не планувався. До 22:50 мав виконати навчальний політ із 27 курсантами й офіцерами Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба. Екіпаж складався з 7 осіб. Пілотування здійснював командир екіпажу Богдан Кишеня - льотчик-інструктор, льотчик другого класу. Мав понад 700 годин нальоту. Курсанти по черзі сідали в праве крісло для отримання навичок керування. Польоти на техніці такого класу в університеті виконують із другого курсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катастрофа Ан-26: вцілілий курсант повідомив про важливе рішення

О 20:35 літак злетів з аеродрому Чугуїв та почав виконання польоту за програмою. За три хвилини пілот помітив падіння тиску в датчику вимірювача крутного моменту лівого двигуна. Екіпаж прийняв рішення повернутися раніше через збій у роботі лівого двигуна. Перед злітно-посадковою смугою лайнер нахилився, крилом зачепив землю та вибухнув. 25 людей загинули на місці. У лікарню забрали двох. Тіла 22 знайшли уночі. Трьох виявили наступного дня.

Серед загиблих на місці катастрофи було семеро офіцерів: майор Богдан Кишеня, капітани Олексій Остапенко і Дмитро Добреля, старші лейтенанти Ашраф Мсуя, Олег Козаченка, прапорщики Євген Іванов і Олег Широчук. Інші полеглі — курсанти другого-четвертого курсів з 11 областей — Андрій Померанцев, Євген Скоробогатько, Дмитро Андрущенко, Олександр Скочков, Дмитро Студінський і Володимир Олабін, Олександр Бойко, Дмитро Донець, Костянтин Зибюк, Олександр Клевець, Богдан Матвійчук, Максим Хом'ячук, Роман Корчовський, Андрій Роспотнюк, Артем Дудля, Ростислав Булій, Микола Микитченко, Руслан Шеремет. Наступного дня в лікарні помер Віталій Вільховий. Єдиний уцілілий — курсант В'ячеслав Золочевський. Від вогню його прикрила частина фюзеляжу літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У катастрофі літака з курсантами підозрюють шістьох військових

Причини катастрофи ДБР з'ясовувало сім місяців. Слідчі дослідити речові докази, допитали потерпілих. Військову, фоноскопічну експертизи провели в Київському науково-дослідному інституті. Експерти вважають, що падіння літака могла спричинити зношеність і постійна експлуатація апарату та перевантажений більш як на тонну. А також - бездіяльність вищого керівництва.

Підозрюваних у справі шестеро — командувач Повітряних сил Збройних сил України Сергій Дроздов, колишній начальник Університету повітряних сил Олександр Турінський, командир військової частини А-4104 в Чугуєві В'ячеслав Глазунов і двоє його заступників, керівник польотів Олександр Жук.

3 травня 2021-го Печерський суд м. Києва обрав запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту строком на 60 діб трьом з них. Жоден із підозрюваних своєї провини не визнає.

Розглядати справу по суті суд почне після того, як останні двоє підозрюваних з нею ознайомляться.

6 жовтня 2020-го в Харкові попрощалися з військовими та курсантами, загиблими внаслідок катастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом. Церемонія відбулася на площі Свободи в центрі Харкова. Був присутній президент Володимир Зеленський із дружиною Оленою.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому розбився літак із курсантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі