понеділок, 06 липня 2020 08:20

Ректора спалили на багатті

Ректора спалили на багатті
Реформатор Ян Гус виступав за докорінну реформу церкви. 1915-го йому поставили памятник у Празі. Фото: прага.travel

Реформатора Яна Гуса спалили 6 липня 1415-го в місті Констанц – тепер Німеччина. Він був ректором Празького університету.

Народився Ян Гус в містечку Гусинець між 1369-1371 роками. 1400-го став священиком і вже за два роки проповідував у Віфлеємській церкві Праги. На проповіді молодого ченця приходило багато людей. Виступав за докорінну реформу церкви, проти продажу індульгенцій, якими прощалися гріхи.

Папа Римський видав буллу, в якій проголосив колишнього ректора єретиком. Місто, яке надавало йому дах і їжу, мало бути покараним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Папа Римський попросив вибачення у вченого

Кардинали позбавили Гуса сану священика й віддали світській владі. Міська влада Констанца вирішила спалити єретика на вогнищі за містом. Дорогою його вмовляли відректися выд переконань. Однак в'язень був непорушним. Під час страти побачив жінку, яка підкинула у вогонь хмиз, аби догодити священнослужителям. Вигукнув: "О, свята простота!".

Згодом попіл від вогнища вкинули в річку Рейн, щоб послідовники вчення Гуса не зробили з нього місця паломництва.

Однак жорстока розправа з популярним проповідником призвели до серйозних заворушень у Чехії. Повстання очолив шляхтич Ян Жижка. Розлючений народ виганяв католицьких священиків із їхніх приходів.

Папа Римський Іван Павло II 24 вересня 1989 року від імені церкви попросив вибачення у вченого Галілео Галілея (1564-1642). Повернув йому "право бути законним сином церкви".

Зараз ви читаєте новину «Ректора спалили на багатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі