субота, 13 січня 2018 04:20

Радянські війська штурмували литовський телевізійний центр танками

Радянські війська штурмували литовський телевізійний центр танками
13 січня 1991 року у Вільнюсі відбулись сутички між підрозділами радянської армії і місцевим населенням. Фото: Вікіпедія

13 січня 1991 року у Вільнюсі (Литва) відбулись сутички між підрозділами радянської армії і місцевим населенням. В побоїщі у Вільнюсі, в якому проти беззбройних людей були застосовані танки і БМП, загинуло 14 чоловік і 150 отримали поранення.

Литва першою з усіх республік СРСР стала незалежною державою — це відбулося 11 березня 1990, коли Верховна Рада Литовської РСР прийняла рішення про вихід республіки зі складу СРСР. СРСР відповів на дії Литви економічною блокадою, розпочатою у квітні 1990. Ця подія спричинила відповідну реакцію також з боку місцевих комуністів, які після цього започаткували рух під назвою "Єдінство"; метою цього руху вони оголосили боротьбу з проявами литовського націоналізму та добробут у сфері економіки. "Єдінство" користувалося підтримкою серед місцевих національних меншин — росіян та поляків. У січні 1991 під керівництвом руху відбулися масові акції протесту проти підвищення цін через блокаду Литви. 8—9 січня 1991 року на територію Литви було введено загін спецпідрозділу "Альфа" КДБ СРСР та 76-ту повітряно-десантну дивізію зі Пскова. 10 січня голова Верховної ради Литви Вітаутас Ландсберґіс отримав звернення від Михайла Горбачова, в якому останній вимагав відновити Литовську РСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бубонна чума винищила 70 мільйонів людей

13 січня 1991 війська СРСР здійснили штурм телевізійного центру у Вільнюсі. Після цього литовці стали на захист парламенту, побудувавши біля нього барикади. Радянські війська штурм парламенту Литви так і не здійснили. В результаті штурму та захоплення осередків телевізійного та радіомовлення загинуло 14 простих литовців та один боєць "Альфи", поранено близько 800 людей. За іншими даними, які наводить влада Литви, загальна кількість поранених сягає 1000 чоловік, серед них 31 — тяжко поранені. Після захоплення радянськими військами вільнюського телецентру телебачення Литви продовжило свою діяльність у Каунасі. Згодом ретрансляцію програм литовського телебачення почав проводити один з телевізійних каналів Швеції, завдяки чому про ситуацію у Литві стало відомо телеглядачам у всьому світі. В обороні вільнюського телецентру брали також участь студенти-добровольці з України.

Події у Литві та Вільнюсі висвітлювали провідні світові ЗМІ. Керівники СРСР на чолі з Михайлом Горбачовим заперечували те, що мають відношення до цих подій. 13 січня відзначається у Литві як День захисників свободи.

У січні 2016 в рамках справи щодо подій у Вільнюсі 1991 Генеральною прокуратурою Литви у злочинах проти людяності був звинувачений колишній міністр оборони СРСР Дмитро Язов.

Зараз ви читаєте новину «Радянські війська штурмували литовський телевізійний центр танками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі