субота, 27 листопада 2021 06:33

Радянська влада знищувала українців за непокору – сьогодні вшановуємо жертв Голодомору
4

Сьогодні в Україні День пам'яті жертв голодоморів. У містах проходитимуть пам'ятні заходи, а о 16:00 громадяни зможуть долучитися до загальнонаціональної хвилини мовчання та акції "Запали свічку".

Під час Голодомору 1932-1933 років загинули понад 7 мільйонів українців на території УРСР та 3 мільйони за її межами - на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі та в Казахстані. Серед жертв було близько 1,5 млн дітей віком до 10 років, за даними Українського інституту національної пам'яті.

Черга за хлібом на харківському базарі у 1933 році. Автор фото - австрійський інженер Александр Вінербергер, який з 1932-го по 1933 рік працював на харківському заводі «Пластмас»
Фото: Александр Вінербергер
Померлих від голоду ховали у братських могилах. Фото зроблене у 1933 році австрійським інженером Александром Вінербергером
Однією із причин Голодомору стало розкуркулення селян. У людей забирали худобу та майно. Фото зроблене у 1930-х роках
Жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в кожну четверту суботу листопада

Аби врятуватися від голоду, люди були змушені їсти котів, собак, птахів, траву. Інколи траплялися випадки канібалізму.

"Пам'ятаю, як жаб, горобців, гав ловили і їли. Є така висока рослина, рожею ми її називаємо, на стеблі багато червоних квіточок. Так ото варили її коріння, збирали на луках щавель, дикий часник, цибулю. В кожній сім'ї хтось помер від голоду. Бувало, викопують для когось яму, принесуть померлого, а там уже декілька трупів лежить. Ще пам'ятаю, як приходили до нас зерно забирати. Була в нас остання торбинка з житом, мама викинула її в цеберко на печі, а мене зверху посадила. Так залізли ж і на піч, зіштовхнули мене, аж боляче стало, і забрали останні зернини", - згадувала голод одна із його свідків Марія Гончар. Її історія, як і десятки інших, потрапила у збірник "Український голокост 1932-1933. Свідчення тих, хто вижив". Книгу видали у 2005 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Голодомор померло близько 1,5 млн дітей

Голод був штучним. Його організувала радянська влада аби придушити спротив українців та їхнє небажання віддавати своє майно та землю колгоспам. Проти політики більшовиків лише у 1930 році селяни виступали 1716 разів, за історичними даними.

Аби унеможливити доступ українців до врожаю, 7 серпня 1932-го за ініціативою Йосипа Сталіна була прийнята постанова про "розкрадання колгоспного майна". У народі вона отримала назву "Закон про п'ять колосків". Людей могли розстріляти чи позбавити волі за приховування їжі, яку вони самі й вирощували.

"Якщо не візьмемось нині за виправлення становища в Україні, то ми її можемо втратити", - писав Сталін 11 серпня 1932 року.

Наприкінці жовтня 1932 року до України прибула надзвичайна хлібозаготівельна комісія на чолі з головою Ради народних комісарів СРСР В'ячеславом Молотовим. Вона почала вилучати продовольство й худобу в господарствах, що не впоралися з нереальними планами хлібоздачі. Для покарання на "чорну дошку" заносили райони, сільради, села й і колгоспи. Це означало, що територію повністю мали ізолювати, з неї вилучалося усе продовольство. У такі села заборонялося ввозити будь-які товари.

Конфісковане збіжжя продавали за кордон. Кошти направляли на промислове будівництво.

22 січня 1933 року директива за підписом Сталіна заборонила виїзд селянам з території УРСР і Кубані в інші місцевості Союзу. Дороги блокували підрозділи спецслужб. Пізніше заблокували і шляхи до міст, щоб не пустити туди голодних селян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Москві зірвали показ фільму про Голодомор: поліція заблокувала людей і вилучила техніку

Пік смертності від голоду прийшовся на зиму і весну 1933-го, коли у селян повністю вичерпались запаси. У цей час в Москві масову смертність від голоду продовжували заперечувати. Відмовлялися від допомоги інших країн.

За радянських часів українці пережили ще два голоди. У 1921-1923 роках від нього по-мерли 3,5 млн наших співвітчизників. У 1946-1947-му – 1,5 млн.

Міністерство закордонних справ подякувало країнам, які визнали Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Це зробили 15 іноземних держав на парламентському рівні й дев'ять на регіональному, кажуть в МЗС. У відомстві вважають, що гідно вшанувати загиблих та дати справедливі історичні оцінки тим подіям – спільне завдання усієї міжнародної спільноти.

Зараз ви читаєте новину «Радянська влада знищувала українців за непокору – сьогодні вшановуємо жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі