вівторок, 11 червня 2019 14:15

Публіцист виступив у Парижі українською

Доповідь українською мовою вперше зазвучала у Парижі 11 червня 1878-го. Виголосив її публіцист Михайло Драгоманов. Головував на літературному конгресі письменник Віктор Гюго.

Автор: Масон.УКР
  Михайло Драгоманов виголосив доповідь українською у Парижі
Михайло Драгоманов виголосив доповідь українською у Парижі

Саме в Парижі Драгоманов сказав: "Я українець!" і виступив проти Емського указу царя Олександра ІІ. Ним 1876-го імператор заборонив вживати українську мову, видавати українську літературу, навіть робити українською текстівки до музичних нот народних пісень, повідомляє Ua History.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільше відомих українських емігрантів поховано у Франції

Після виступу Драгоманова Віктор Гюго сказав про царя: "Потвора всесилля, яка тримає в своїх руках хрест, який закінчується мечем, і скіпетр, який закінчується батогом. Він деспот, самодержець, який мучить за власною примхою цілі народи".

Указ про заборону друку будь-яких книжок українською підписав російський імператор Олександр ІІ 30 травня 1876-го. За назвою німецького курортного містечка, де тоді відпочивав самодержець, указ назвали Емським.

Таємний Емський указ Олександра II передбачав заборону українського письменства. Він посилював Валуєвський циркуляр 1863-го.

Обмежив друк українською оригінальних, історичних і перекладних творів і навіть текстівок для нот. Заборонялося завозити українські книги й брошури, надруковані в Австро-Угорщині чи інших країнах. Також припинили ставити українські вистави і влаштовувати концерти. Настав час захалявних книжок і таємних гуртків.

Зараз ви читаєте новину «Публіцист виступив у Парижі українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі