понеділок, 17 лютого 2020 13:57

Провалилась гучна прем'єра

Провалилась гучна прем'єра
Соломія Крушельницька в ролі Чіо-Чіо-Сан в опері "Мадам Баттерфляй" Джерело: photo-lviv.in.ua

17 лютого 1904-го у міланському театрі "Ла Скала" провалилася прем'єра опери Джакомо Пуччіні "Мадам Баттерфляй". Публіка засвистала виставу.

Відомий композитор поставив оперу за мотивами драми Давида Беласко "Гейша". В її основі була історія нещасливого кохання японки Чіо-Чіо-сан на прізвисько Баттерфляй до лейтенанта морського флоту, американця Бенджаміна Франкліна Пінкертона. Головну роль зіграла оперна співачка Розіні Сторкіо.

Творець і постановники були переконані у шаленому успіху, однак публіка зустріла початок вистави тишею, що було поганим знаком. Вже після першого акту почали вигукувати, що показані сцени схожі на "Богему", іншу оперу композитора. На початку другого акту протяг зметнув сукню співачки Розини Сторкіо. У цей момент хтось із залу крикнув: "Баттерфляй вагітна!". Тоді всі почали мукати, кукурікати та сміятися. Висміяла оперу і преса, хоча і більш ввічливо.

Припускали, що освистання могли замовити недруги композитора. Натомість головною причиною провалу "Батерфляй" вважали розтягнутість обох актів, незвичну для гарячої італійської аудиторії. Усі знали, що та не соромилася виказувати справжні почуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соломія Крушельницька з кожним у Європі говорила його мовою

Спочатку Пуччіні не хотів нікого бачити та ні з ким розмовляти, але друзям вдалося його переконати, що варто спробувати ще. Композитор не склав рук. Вже за 3 місяці він вдосконалив оперу, поділивши її на 3 акти та видаливши зайві елементи. Нову версію поставили у театрі "Ґранде" в Брешії під керуванням Артуро Тосканіні. Головну роль виконувала українська оперна співачка Соломія Крушельницька. Відтоді опера мала шалений успіх.

Вдячний композитор підписав українці, "найчудовішій і найчарівнішій Баттерфляй", свій фотопортрет.

Джакомо Пуччіні (1858-1924) – італійський оперний композитор, один із представників напряму веризм у музиці. Дослідники називають його найбільшим після Верді італійським оперним композитором.

Зараз ви читаєте новину «Провалилась гучна прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі