вівторок, 31 грудня 2019 08:20

Припинила існування велика держава

Припинила існування велика держава
Люди святкують "Оксамитове розлучення". Фото: radiosvoboda

Припинила існування спільна держава чехів і словаків — Чехословаччина 31 січня 1992 року. З 1 січня 1993 в Європі з'явилися дві нові суверенні республіки — Чеська та Словацька.

Спільна держава чехів і словаків виникла в 1918 році на руїнах Австро-Угорської імперії. Федеральні збори Чехословаччини одноголосно обрали письменника та дисидента Вацлава Гавела президентом країни 29 грудня 1989 року. Комуністичний уряд пішов у відставку після Оксамитової революції у листопаді того ж року. З приходом у владу радикально налаштованих політиків загострились міжнаціональні стосунки. Весною 1990 року назва країни змінена на Чеська і Словацька Федеративна Республіка. 17 липня 1992 року Словацька національна Рада прийняла Декларацію про суверенітет Словацької республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Драматурга одноголосно обрали президентом країни

13 листопада Федеральні збори Чехо-Словаччини прийняли закон про розподіл майна та конституційний акт про припинення існування ЧСФР як єдиної держави. Обидві нові держави не претендували на монопольне політичне і майнове правонаступництво ЧСФР і заново вступали в міжнародні інституції та організації. Завдяки мирному протіканню процесу розділу країни, цей розділ іноді називають "Оксамитовим розлученням".

В Празі пройшла 40-тисячна демонстрація чеських студентів 17 листопада 1989 року. Чеська поліція жорстоко розігнала студентів. За тиждень на маніфести вийшло 75% населення Чехословаччини. В історію революція ввійшла під назвою "Оксамитова".

Зараз ви читаєте новину «Припинила існування велика держава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі