вівторок, 12 травня 2020 11:04

Президент США подякував українцям

Президент США подякував українцям
11 травня 1995 року президент США Білл Клінтон здійснив перший візит в Україну. Фото: ukrinform.ua

Президент США Білл Клінтон виступив перед багатотисячним зібранням Київського національного університету ім. Тараса Шевченка 12 травня 1995-го. Виступ завершив словами "Слава Україні!". Отримав диплом і медаль почесного доктора університету.

З офіційним візитом в Україну подружжя Клінтонів прибуло напередоні. Вітав гостей біля Маріїнського палацу президент Леонід Кучма. Спочатку поклали квіти загиблим у Бабиному Яру і провели покладання вінків до могили Невідомого солдата в парку Слави. Згодом Гілларі Клінтон відвідала українців у Центрі охорони здоров'я матері й дитини.

Під час візиту підписали спільну заяву про двостороннє економічне співробітництво, безпеку й оборону. Клінтон подякував Україні за приєднання до роззброєння.

"Я дуже гордий за роль, яку Україна зіграла в цьому процесі, - сказав він. - Протягом короткого часу своєї незалежності ви допомогли зробити світ безпечнішим, стабільнішим. І я вам за це дякую".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна погодилася знищити свої ракети

Президент США підтвердив зобов'язання надати Україні $250 млн на покриття потреб в критичному імпорті енергоносіїв на рік. Своєю чергою Гілларі Клінтон пообіцяла допомогти із закупівлею ліків на $3,6 млн. Було узгоджено наміри щодо заснування міжнародного дослідницького центру ядерної безпеки та охорони навколишнього середовища, підписано документ про виконання Наукового протоколу щодо вивчення проблем, пов'язаних із раком та іншими хворобами, що стали наслідком аварії на Чорнобильській АЕС, та протокол про співробітництво в галузі цивільної авіації.

Тоді ж президент Кучма проінформував Клінтона про останні політичні події у Криму. Коли так званий президент Криму Юрій Мєшков закликав Росію приєднати півострів, у відповідь на що Україна ввела свої війська. Також повідомив про домовленності щодо поділу Чорноморського флоту із Росією. Обидва президенти погодилися, що внутрішні питання, зокрема кримське, мають вирішуватися відповідно до верховенства законів, за умови поваги прав людини та територіальної цілісності.

Білл Клінтон був обраний президентом США 1993 року, випередивши свого конкурента з Республіканської партії Джорджа Буша-старшого. Тоді ж підписав Договір між Росією та США про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, до якого приєдналися Україна й Казахстан. В березні 1994 року під час візиту президента України Леоніда Кравчука до США Клінтон підписав "Спільну заяву про розвиток дружби й співробітництва між двома країнами". У грудні того ж року був підписаний Будапештський меморандум. В обмін на відмову від ядерної зброї Білл Клінтон прийняв запрошення Леоніда Кучми відвідати Україну.

Зараз ви читаєте новину «Президент США подякував українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі