четвер, 26 жовтня 2023 05:30

Президент США наказав урятувати китів. На операцію пішло $5,5 млн

Президент США наказав урятувати китів. На операцію пішло $5,5 млн
Операція зі звільнення китів "Прорив" тривала 20 днів. Фото: audubon.org

Криголам "Адмірал Макаров" 26 жовтня 1988-го пробив лід в замерзлій лагуні Чукотського моря щоб врятувати двох китів у пастці. Американські військові назвали цю операцію "Прорив".

Ескімос Рой Амаоґак 7 жовтня 1988-го в замерзлій лагуні біля містечка Барроу на Алясці виявив сім'ю сірих китів. Самець, самка й дитинча прямували на зимівлю з Чукотського моря до узбережжя Каліфорнії. Через різке похолодання опинилися в льодовому полоні. Щоб вдихнути повітря підпливали по черзі до невеликої ополонки.

Місцевий біолог Джефф Керолл повідомив в організацію захисту тварин "Грінпіс". У селище прибули 150 журналістів. Китам придумали імена – Сіку, Путу і маленький Бон-Бон. Президент США Рональд Рейґан наказав військовим і рятувальникам підключитися до операції зі звільнення китів "Прорив". Виділили на неї $5,5 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборонили клонування людей

Американські військові розпочали операцію "Прорив". Військові різали лід на блоки і пробивали шлях для китів. Але крига скувала лагуну до дна. До ополонки намагалися підігнати баржу, щоб витягти китів на неї. Бон-Бон і 21 жовтня помирає від нестачі кисню.

До операції порятунку приєднався радянський криголам "Адмірал Макаров". Він пробив вихід з пастки. Ослаблені кити не розуміли, чого від них хочуть люди. Тоді жителі Барроу і журналісти стали штовхати китів палицями і руками в сторону виходу. Вночі кити випливли у відкрите море. Операція з визволення тривала 20 днів.

На пляжі міста Флоренція в американському штаті Орегон 12 листопада 1970-го підірвали тушу кашалота. Його рештки розлетілися над будинками та пошкодили автомобілі на стоянці.

Після цього випадку у штаті ухвалили закон, який забороняє підривати мертвих китів на пляжі. Їх закопують у пісок або відбуксирують у море і там підривають.

Зараз ви читаєте новину «Президент США наказав урятувати китів. На операцію пішло $5,5 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі