понеділок, 26 серпня 2019 08:20

Президент підтримав право голосу для жінок

Президент підтримав право голосу для жінок
Національна жіноча асоціація суфражизму. Фото: www.usa.one

Прийнята 19-та поправка до Конституції США 26 серпня 1920 року закріплювала за жінками право голосувати. У США цей день називають Днем рівноправності жінок.

Перші спроби американських жінок здобути однакове з чоловіками виборче право були ще у 1848 року. Жінки організували у місті Сенека-Фоллз, штат Нью-Йорк, громадські збори задля обговорення прав жінок. Багато спостерігачів піднімали на глум їх вимоги. До початку ХХ століття ця вимога стала центральним пунктом усього жіночого руху.

10 січня 1918 року президент Вілсон формально заявив про свою підтримку федеральної поправки щодо права голосу для жінок. Наступного дня Палата представників ухвалила поправку 274 голосами проти 136, набравши необхідну більшість у дві третини

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президента звинуватили у перешкоджанні правосуддю

"Виборчі права громадян Сполучених Штатів не повинні відбиратися чи обмежуватися Сполученими Штатами або окремими штатами на підставі належності до певної статі. Конгрес має право забезпечувати виконання цієї поправки відповідним законодавством" – йдеться у 19 поправці Конституції Сполучених Штатів.

Після ратифікації поправки всіма штатами, у серпні 1920 року вона набула чинності по всій території США. Поправка стала однією з головних демократичних реформ в історії Сполучених Штатів. В США як країні прецедентного права вона справила великий вплив і на розширення решти політичних прав і свобод жінок.

Президента США Річарда Ніксона 27 липня 1974 року звинуватили у перешкоді правосуддю. Він відмовився віддати плівки з інформацією, пов'язаною з Вотергейтським скандалом. Під тиском громадськості Ніксон подає у відставку.

Зараз ви читаєте новину «Президент підтримав право голосу для жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі