четвер, 17 травня 2018 08:21

Президент контролював всю пресу країни

Президент контролював всю пресу країни
Президент Річард Ніксон. Фото: https://ua.112.ua/svit

"За всі ті роки, що я займаюся політикою, я ніколи не перешкоджав правосуддю. І я вітаю такого роду розслідування. Люди повинні знати, шахрай президент чи ні. Я не шахрай! Я чесно заробив все, що у мене є!" - каже 60-річний Річард Ніксон, 37 президент США від Республіканської партії. 17 травня 1973 року у Вашингтоні почались сенатські слухання "Вотергейтської справи". За вказівкою президента в офісі демократичної партії в готелі "Вотергейт" вели незаконне спостереження і прослуховування. Президента звинувачують у зловживанні владою.

17 червня 1972 року один з охоронців фешенебельного вашингтонського готелю "Вотергейт", Френк Віллс викликав поліцію. Він побачив, що вночі хтось пробрався в офіс комітету Демократичної партії в готелі. Правоохоронці затримали п'ятьох: Вірхіліо Гонсалеса, Бернарда Баркера, Джеймса МакКорда, Еухеніо Мартінеса і Френка Стерджіса. Вони налаштовували аудіо апаратуру і фотографували документи штабу демократів. Вилучили "жучки", дві фотокамери, 40 катушок фотоплівки та газові пістолети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У готелях Лас-Вегаса пропонували помилуватися з вікна ядерними вибухами

З'ясовують, що усі затримані – колишні агенти Центрального розвідувального бюро. У готелі збирали інформацію про плани політичних опонентів – демократів. Подробиці справи засекречують на кілька місяців. Якраз тривають президентські вибори. Ніксона обирають на другий термін. У вересні журналісти Карл Бернстайн і Боб Вудворд публікують у "Вашингтон пост" докази, що шпигуни діяли з відома Білого Дому. Справа набуває розголосу.

У січні 1973 року засудили шпигунів, які проникли у "Вотергейт". Президент заперечує свою причетність. Опозиція знаходять плівки із записами розмов Ніксона із співробітниками. На них президент наказав директору ФБР припинити розслідування "Вотергейтської справи" та контролювати публікації в пресі. Судові слухання передають по телебаченню на всю країну. Республіканці втрачають останніх прихильників.

Комітет юстиції Палати представників розпочинає розгляд процедури імпічменту. Звинувачують Ніксона у зловживанні владою, лжесвідченні та неповазі до конституційних прав Конгресу. Під тиском фактів і громадськості 9 серпня 1974 року Ніксон подає у відставку.

У 1972 року Київ відвідав президент США Річард Ніксон. У цей час між СРСР та США точилася "холодна війна", але на початку 70-х років сталося "потепління", почалися розмови про скорочення озброєнь. У рамках цього процесу Річард Ніксон разом з дружиною відвідав Київ. Його візит почався з Верховної Ради України, потім президент відвідав пагорб Слави на "Арсенальній", Софію Київську.

Зараз ви читаєте новину «Президент контролював всю пресу країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі