середа, 02 грудня 2020 12:03

Презентували книгу спогадів про Революцію гідності

Презентували книгу спогадів про Революцію гідності
2-й том містить 28 інтерв'ю з учасниками Майдану. Фото: "Читомо"

Вийшла 2-га книжка спогадів "Майдан. Пряма мова". Її упорядкувала кандидатки філологічних наук Олена Чебанюк. До неї увійшло 28 інтерв'ю, записаних упродовж 2014–2019 років із учасниками та свідками подій Революції гідності.

Авторка вирішила, що інтерв'ю не братимуть у медійних осіб, політиків. 1-й том був згуртований навколо теми "Майдан, як прообраз ідеального суспільства". 2-гу книга представляє ідею єдності. Для книжки взяли інтерв'ю у представників різних релігійних конфесій, майданівських сотень, політичних і громадських об'єднань, медиків, митців, активістів, волонтерів, інших учасників.

"Протягом 40 років я записую людей. Допоміг мій фолькльористський досвід. Раніше ми вважали, що під час інтерв'ю потрібно бути відстороненим, людина мусить розповідати, а ти не маєш втручатися. Нам давалося це дуже важко. Особливо 2014-го, коли ми всі були під враженням. Бути відстороненим було неможливо. Ми про це щиро зізнавалися у передмові до 1-ї книжки. Обіцяли виправитись. Але прозвучала думка, що новий метод зараз застосовується у записі усноісторичних свідчень. Це метод вільної розмови. Ми його використовуємо. Звичайно, ми готуємося до інтерв'ю. Але цей підхід видається більш чесним. Для мене є поняття "рядові Майдану". Вони роблять історію. Для мене було важливо, щоб їхній голос прозвучав", - розповіла Чебанюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марш мільйона: почалася Революція гідності

Збирати свідчення для серії книжок "Майдан. Пряма мова" науковці Олена Чебанюк та Оксана Ковальова почали 2014 року. Свідчення подають майже без редакторського втручання з метою найточнішого документального передавання свідчень і характерів опитаних.

3-й том спогадів запланували видати 2021-го.

Розгін Євромайдану в ніч проти 30 листопада — тоді, здавалося, це найгірше, що могло статися. Суспільство завжди гостро реагувало на будь-який спосіб придушення протестів. Тому стільки народу вийшло наступного дня. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла Младена Качурець, співзасновниця Студентської координаційної ради Майдану, колишня заступниця міністра охорони здоров'я 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «Презентували книгу спогадів про Революцію гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі