вівторок, 21 вересня 2021 15:34

Презентували фільм про відновлення державності України 1941-го

Вийшла п'ята серія історичного проєкту "10 Днів незалежності України", присвячена відновленню Української Держави у Львові 30 червня 1941 року.

ОУН на чолі зі Степаном Бандерою вирішили використати наступ гітлерівської Німеччини на СРСР і проголосити Акт відновлення Української Держави, повідомляє Центр досліджень визвольного руху.

Нацисти почали вимагати відкликання проголошення. Лідери ОУН потрапили в ув'язнення.

"Короткотривала співпраця "бандерівців" із Третім Рейхом і досі використовується пропагандистами, щоб очорнити український визвольний рух та його діячів. Проте для того, щоб оцінювати ці події, треба знати й розуміти історичний контекст" , – розповів автор і ведучий проєкту Володимир В'ятрович.

Автор: Центр досліджень визвольного руху
  Люди на площі Ринок у Львові чекають проголошення Акту відновлення Української Держави
Люди на площі Ринок у Львові чекають проголошення Акту відновлення Української Держави

У фільмі розповідається, що українські націоналісти розглядали нацистів як потенційних союзників для досягнення власних цілей. Лідер Третього рейху Адольф Гітлер руйнував світовий порядок, у якому не було місця для незалежної України.

Також тоді серед українців ще була жива пам'ять про те, як Німеччина підтримала їх у війні з більшовицькою Росією.

"Утім, як показав час, усі ці сподівання виявилися марними. Реакція нацистів на самочинне відновлення незалежності України 30 червня 1941 року була швидкою і жорсткою.

Вона показала справжнє обличчя нацистів – не союзників, а супротивників, які взагалі не вважали український народ здатним до самостійного державного існування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як на Закарпатті боролись за незалежність - презентували фільм

І якщо "медовий місяць" між Гітлером і Сталіним тривав майже два роки, то співпраця Степана Бандери з нацистами завершилась, фактично не розпочавшись – арештами і стратами українських націоналістів", – розповідає історик.

Науковий консультант фільму Володимир Бірчак уперше опублікував фото, на якому командир батальону "Нахтігаль" Роман Шухевич вітає солдатів.

Автор: Facebook / Володимир Бірчак
  Роман Шухевич одягнув на руку чорного опаска у пам'ять про загибель брата Юрія у тюрмі на Лонцького
Роман Шухевич одягнув на руку чорного опаска у пам'ять про загибель брата Юрія у тюрмі на Лонцького

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творення держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни - головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча насправді це не перший і не єдиний в нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", - написав у Facebook автор проєкту, історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «Презентували фільм про відновлення державності України 1941-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі