вівторок, 24 березня 2020 12:53

Правителя Києва отруїли на бенкеті

Правителя Києва отруїли на бенкеті
Юрій Довгорукий посідав київський престол 3 рази Ілюстрація: rambler.ru

Ростово-суздальський князь Юрій Довгорукий вступив на київський престол 24 березня 1155 року. Незадовго до цього помер його головний суперник, київський князь Ізяслав Мстиславич. Тоді Русь роздирали криваві династичні усобиці.

З метою посилення власного становища, новоспечений володар почав роздавати землі довкола Києва своїм старшим синам. Сподівався, що вони утримають їх після його смерті. Молодших посадив у Ростові та Суздалі. Добився зміщення з митрополичого престолу шанованого людьми Клима Смолятича, мотивувавши незаконністю обрання та посадив присланого із Константинополя митрополита Костянтина. Діяльність Юрія Долгорукого була непопулярною серед усіх верств суспільства.

За рік продовжив війну проти нащадків Ізяслава, волинського князя Мстислава Ізяславича та його сина Романа Мстиславича. У 1157-му обложив Володимир-Волинський але взяти його не зміг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбили онука Юрія Долгорукого

Повернувшись до Києва, 10 травня 1157-го був запрошений на бенкет до київського боярина Петрили на якому його й отруїли. Помер за 5 днів. Задоволені кияни повирізали суздальських бояр і дружинників, розграбували княжий двір. Сини Юрія Долгорукого змушені були рятуватися втечею. Самого князя поховали у церкві Спаса на Берестові.

За літописом, того дня до Волині приїхали кияни та сказали Мстиславу: "йди, княже, до Києва, Юрій помер". Тоді той просльозився, здійняв руки до гори та вимовив: "Благословенний Ти, Господи, бо розсудив мене з ним смертю, а не кровопролиттям".

Російські та радянські історики датою заснування Москви називали 4 квітня 1147-го. Тоді нібито вона згадувалась у літописі. Насправді у хроніці йдеться не про місто, а місцевість на мокві - болотах. Історик Ярослав Дашкевич писав, що Москва як поселення була заснована 1272 року. Цього ж року був проведений третій перепис населення Золотої Орди.

Зараз ви читаєте новину «Правителя Києва отруїли на бенкеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі