середа, 03 червня 2020 11:02

Пожежа знищила історичний центр міста

Пожежа знищила історичний центр міста
Вигляд давнього готичного Львова в уяві графіка Ігоря Качора Ілюстрація: photo-lviv.in.ua

Велика пожежа спалахнула у Львові 3 червня 1527 року. Вона знищила майже все місто, а з ним і стару готичну забудову.

Перше вогнище виникло ввечері у броварні Григорія Шолтиса з Клепарова, а справу довершив вітер, який швидко розніс вогонь на сусідні дерев'яні будинки. До ранку, окрім головних вулиць міста, запалало й передмістя.

Вціліли лише значно почорнілі Ратуша, Вірменська церква, стіни Кафедрального собору, монастир францисканців, вежі та кам'яний будинок покійного міщанина Івана Бороди, вкритий черепицею. Городяни також називали його "вежею".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У львівському музеї пива є прототип трудової книжки пивовара XVII століття

"Якщо б міські брами, зачинені в той час для того, щоб затримати народ для оборони, не були своєчасно відчинені, то, без сумніву, велика кількість людей загинула б від самого вогню. Коли ця пожежа так шаленіла й усе більше і більше посилювалася, військові метальні знаряддя і гармати чи вогнепальна зброя, що переховувалися в міських вежах, заряджені порохом і кулями, вибухали на великий пострах народу та з небезпекою для нього, і видали страшенний гук наподобу грому", - згадував очевидець у "Меморіалі про пожежу нашого міста".

Зусиллями городян, магнатів та королівського уряду Польщі місто було відбудовано, але кардинально змінило зовнішній вигляд. Саме з того часу на зміну дерев'яній готичній архітектурі прийшла кам'яна ренесансна, але подекуди вимоги міської влади порушували та продовжували будувати дешевші дерев'яні споруди. Попри це, пожежа 1527 року стала останньою великою в історії міста.

Рано-вранці 2 вересня 1666 року в Лондоні почалась "Велика пожежа" - на Пуддінг-Лейн загорівся дім королівського пекаря Томаса Фаррінера, який забув на ніч загасити піч. За кілька хвилин вогнем була охоплена вся вулиця, а за 2 дні згоріло 2/3 міста і загинули 16 людей.

Зараз ви читаєте новину «Пожежа знищила історичний центр міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі