неділя, 31 травня 2020 11:00

Помер українець, якого назвали найкращим воротарем у світі
10

Хокеїст 40-річний Террі Савчук помер 31 травня 1970-го у Нью-Йорку після травми, яку отримав під час бійки. Його називали "воротарем № 1 світового хокею". За рейтингом тижневика The Hockey News увійшов до п'ятірки кращих хокеїстів усів часів.

"Якби ви кинули в Савчука жменю пшениці, то він би зловив кожне зернятко! Думаю, мине тисяча років, а такого воротаря буде важко знайти", - згадував нападник клубу Detroit Red Wings Тед Ліндсей.

Террі Савчук провів 1034 матчі у НХЛ. Із них 447 завершились на користь його команд
Фото: psacard.com
Террі Савчук провів 1034 матчі у НХЛ. Із них 447 завершились на користь його команд
Террі Савчук провів 1034 матчі у НХЛ. Із них 447 завершились на користь його команд
Террі Савчук провів 1034 матчі у НХЛ. Із них 447 завершились на користь його команд
Террі Савчук зіграв 103 гри, не пропустивши жодної шайби. Цей рекорд тримався до 2009-го

Він народився на околицях канадського міста Вінніпег у родині українців. Террі вдома називали Тарасом. З дитинства він звик проводити більшість часу зі старшим на 7 років братом Майком-Миколою. Влітку грали у бейсбол та американський футбол, а взимку - в хокей. Ділили прохідну кімнату невеликого будинку і спали в одному ліжку.

Жили бідно, але батьки відклали гроші і придбали Майку воротарські щитки та рукавиці для гри у хокей. Він почав виступати за юніорські команди. Для Террі був прикладом. Молодший брат почав прогулювати уроки, щоб подивитися на тренування. Але 17-річним Майк помер від серцевого нападу.

"Сім'я важко переживала смерть мого старшого брата Майка. Батьки покладали на нього великі надії. Мені навіть здавалося, що тато не проти якби на місці Майка був я. Брата вважали талановитішим і потрібнішим, - згадував Террі Савчук. – Якось я випадково натрапив на екіпірування брата, коли перебирав його речі. Не знаю, що зі мною було б, якби я його тоді не знайшов".

Террі вирішив стати хокеїстом, хоча добре грав і в бейсбол. Тренер повіз вихованця до американського Детройту, на базу тамтешньої хокейної команди Red Wings, де саме тренувалися новачки. Террі Савчука переглянули і менеджер Джек Адамс запропонував підписати контракт. Але батьки не відпустили, хотіли аби закінчив школу.

Ситуація змінилася, коли батько Луї Савчук впав з риштування й пошкодив спину. 17-річний хлопець залишився єдиним годувальником у сім'ї. Саме тоді він наважився спробувати себе у професійному спорті.

1951-го Террі Савчук завершив свій перший повноцінний сезон у НХЛ у складі Detroit Red Wings із рекордом за кількістю перемог - 39. Наступного року дійшов до фіналу змагань.

"Вся наша команда дуже хотіла перемогти. Але Террі був одержимий. Проти нього ми були безсилі. - Згадував про протистояння хокеїст Montreal Canadiens Даг Харві. – Намагалися триматися. Але коли рахунок серії дійшов до 3:0, ми посипались. Перемогти вже було неможливо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обличчя Террі Савчука 400 разів влучала шайба

Суперники називали його за численні шрами на обличчі "Дияволом". Вболівальники зважали на національність і скандували Ukey - скорочено від Ukrainian. Того року його команда виграла турнір і отримала Кубок Стенлі. Террі Савчука визнали найкращим воротарем НХЛ.

"Ніхто не рухається так енергійно і жваво, як він, - писав про гру Террі Савчука оглядач Maclean's Magazine Трент Фрейн. - Мені Юкі нагадує божевільного акробата. Він постійно вибухає, дуже напружений, сідає, падає, миттєво встає, кричить на захисників. Він - як білка в колесі. Неможливо підрахувати, скільки рухів він здійснював під час матчу".

Більше про Террі Савчука читайте у журналі "Країна" № 524 за 28 травня 2020-го.

Вийшов офіційний трейлер фільму про українців, які перемогли у Кубку Стенлі, престижному турнірі у північноамериканському хокеї з шайбою.

Режисером документального фільму UKE є Володимир Мула, повідомляє "Українська правда".

"У вузькій спортивній галузі - хокеї, існує традиція: заносити прізвища переможців Кубка Стенлі на сам трофей у вигляді інкрустацій. Аналіз переліків таких імен за понад 100 років дав несподіваний результат. Поруч з нащадками британців та французів, що заснували країни США та Канаду, великою за чисельністю йде національність UKE", - йдеться в повідомленні.

Героями фільму є Брюс Драйвер, Володимир Грецький, Джері Савчук, Джеф Чикрун та інші.

Зараз ви читаєте новину «Помер українець, якого назвали найкращим воротарем у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі