вівторок, 07 березня 2023 07:05

Помер найвірніший пес у світі

Помер найвірніший пес у світі
1932-го у популярній японській газеті "Асахі Шинбун" вийшла стаття про вірного Хатіко. Фото: //www.vickiwongandhachi.com

На залізничній станції Сібуї у передмісті Токіо 7 березня 1935-го помер пес породи акіта на ім'я Хатіко. Пес відомий тим, що чекав свого померлого господаря на станції 9 років.

Японець Хідесабуро Уєно 1923-го в японській префектурі Акіто взяв цуценя породи акіта. Назвав Хатіко. Пес щоранку проводжав професора на роботу і зустрічав його. Хідесабуро жив у передмісті Токіо – Сібуї, добирався на роботу в Токіо. Пес чекав, доки чоловік сяде у потяг і вертався додому.

21 травня 1925- го Хатіко не дочекався господаря. У професора на роботі стався інфаркт, він помер. Не дочекавшись господаря, він провів на станції весь вечір і повернувся на поріг будинку лише для того, щоб переночувати. Щодня ходив туди. З ним віталися всі працівники залізниці, приносили йому курячі кістки. Один із студентів Уєно, Хірокічі Сайто, зв'язався з місцевими журналістами і розповів історію Хатіко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іноземні клички космонавтів змінили на російські

4 жовтня 1932-го у популярній японській газеті "Асахі Шинбун" вийшла стаття про пса. З цього моменту Хатіко став зіркою. Його стали підгодовувати не тільки співробітники вокзалу, а й туристи. За рік скульптор Теру Андо зробив прижиттєву скульптуру. Хатіко дуже сильно постарів. Він часто спав у багажній кімнаті. Там для нього лишали мішок із соломою. 8 березня 1935-го працівник станції помітив, що Хатіко немає на звичному місці. Почав шукати у багажному відділенні – там не було також. Тіло Хатіко знайшли на узбіччі дороги – він помер за день до того.

В Японії оголосили день національної жалоби. Розповідь про Хатіко включили в шкільну хрестоматію Японії. На світ з'явилося багато статей, віршів і фільмів, присвячених знаменитій собаці. Тіло Хатіко кремували і поховали поряд із могилою господаря на кладовищі Аояма. Цього собаку у всьому світі називають символом вірності і відданості.

З космодрому Байконур 19 серпня 1960 року відправили на орбіту космічний корабель "Супутник-5" з двома першими собаками-космонавтами на борту. Білка та Стрілка повернулися неушкодженими.

Зараз ви читаєте новину «Помер найвірніший пес у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі