пʼятниця, 10 квітня 2020 13:57

Помер член націоналістичної організації, якого побили поліцейські

Помер член націоналістичної організації, якого побили поліцейські
Степан Охримович у Відні виступив із доповіддю "Причини невдачі наших визвольних змагань" Фото: 100krokiv.info

Член-засновник та крайовий провідник ОУН 25-річний Степан Охримович помер у селищі Завадів - тепер Львівської області - 10 квітня 1931-го. Здоров'я підірвали катування у польській в'язниці.

Охримович був активним членом Союзу української націоналістичної молоді та Пласту, редагував газети "Юнацтво", "В дорогу" і журнал "Студентський шлях". Очолював Українське студентське товариство у Стрию. Брав участь у Першому конгресі українських націоналістів у Відні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частина націоналістів виступила проти свого лідера

Крайовий провід ОУН на західноукраїнських землях очолив із 1930-го. За його керівництва завершилося формування організаційних та ідеологічних основ та злиття ОУН і УВО в єдину Організацію українських націоналістів. Провідник чинив активний опір польській "пацифікації" - репресивній політиці, спрямованій на "заспокоєння" українців та ліквідацію українського підпілля.

Арештували діяча у березні 1931-го. Слідство намагалося довідатися про організацію та викрити її активних членів. Інформацію з Охримовича вибивали силою, але витримав тортури та жодних показань не дав. Чоловіка звільнили з ув'язнення скаліченим. Помер від травм у будинку батьків. Поховали провідника на Великдень 12 квітня за участі кількох тисяч селян та патріотичної молоді.

Конгрес представників націоналістичних організацій завершився у Відні 3 лютого 1929-го. На ньому створили Організацію українських націоналістів. Головою обрали полковника армії УНР Євгена Коновальця. ОУН виникла як підпільна. Об'єднала Українську військову організацію, Союз визволення України та чисельні молодіжні товариства, засновані у Чехословаччині.

Зараз ви читаєте новину «Помер член націоналістичної організації, якого побили поліцейські». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі