вівторок, 13 лютого 2018 18:16

Поляки забагато уваги приділяють українській історії - В'ятрович

Поляки забагато уваги приділяють українській історії - В'ятрович
В'ятрович порадив політикам займатись теперішнім. Фото: "Прямий"

У Польщі політики занадто багато уваги приділяють історії України, вважає директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Так він прокоментував слова прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, який порівняв гетьмана Богдана Хмельницького із Адольфом Гітлером, передає "112 Україна".

"Мене дивує, скільки уваги польські політики приділяють оцінкам історії, тим паче, оцінками української історії. Я думаю, що політикам варто більше зайнятися сьогоденням, сьогоденням своєї країни Польщі і справжнім польсько-українських відносин. Переконаний, що такого роду радикальні оцінки щодо українських діячів історії навряд чи сприятимуть нормальним польсько-українським відносинам", – сказав він.

В'ятрович вважає, що прем'єр зробив таку заяву в контексті дискусій з Ізраїлем щодо участі поляків у Голокості.

"Таким чином прем'єр-міністр хоче показати українців як більших антисемітів, винних у більшій кількості єврейських смертей, ніж поляки", - каже В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Польща звинувачує всіх, крім Росії" - філософ із Варшави

Аргументацію Моравецького він назвав слабкою.

"Такою є, на жаль, позиція глави польського уряду. На жаль, він не один такий. На жаль, дедалі частіше головними речниками історії у Польщі є політики високого рівня", - заявив голова УІНП.

В'ятрович порадив ніяк не реагувати на заяви політика.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький поставив гетьмана Богдана Хмельницького на один щабель із нацистами. Про це йшлося у його доповіді 11 лютого під час зустрічі у публічній бібліотеці з жителями Хелма. Моравецький розповідав про гоніння на євреїв у середні віки і заявив, що в єврейській історіографії повстання Богдана Хмельницького порівнюється з Голокостом.

Зараз ви читаєте новину «Поляки забагато уваги приділяють українській історії - В'ятрович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі