середа, 19 квітня 2017 04:11

Польські підпільники передавали повстанцям у гетто зброю і хімікати

Польські підпільники передавали повстанцям у гетто зброю і хімікати
Повстання у Варшавському гетто. Фото: Вікіпедія

19 квітня 1943 року за наказом рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера двотисячний загін СС розпочав ліквідацію єврейського гетто Варшави. До 16 травня з 60 тисяч жителів гетто загинуло 56065 чоловік, а втрати німців склали 300 вбитих і більше 1000 поранених.

Повстання розпочалося в ніч на єврейське свято Пасхи, у гетто знаходилися лише 50-70 тисяч осіб. Коли німецькі військові і поліційні загони знову увійшли у гетто - повстанці відкрили по них вогонь. Впродовж наступних тижнів загони СС та поліції під командування группенфюрера СС Юрґена Штропа придушили повстання і знищили більшість людей. Після закінчення ліквідації гетто висаджено в повітря Велику Синагогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Канаді помер один з останніх учасників повстання у Варшавському гетто

Кількість повстанців за різними даними становили 1000-1500 осіб, в тому числі багато жінок. Від польських підпільних організацій повстанці отримували допомогу. Поляки навчали будувати сховки, передавали зброю, бензин та інші хімікати для виготовлення "коктейлів Молотова". Також була невеличка група солдатів, котрі взяли участь у боях. Використовувалася зброя вбитих німців.

За німецькими підрахунками в боях загинуло 7000 євреїв, ще 6000 тисяч згоріли живцем, а близько 50 тисяч було вивезено до концлагеря Треблінки. Юрґен Штроп у своєму рапорті вказав, що було знищено 56065 євреїв. Проте там не були враховані ті, хто згорів у пожежах. Всього кількість загиблих може сягати 62-63 тисяч.

У Канаді на 93-му році життя помер один з останніх учасників повстання в гетто у Варшаві 1943-го Борух Шпігель.Останні кілька років чоловік жив у будинку для літніх людей у канадському Монреалі.

Зараз ви читаєте новину «Польські підпільники передавали повстанцям у гетто зброю і хімікати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі