понеділок, 09 лютого 2015 18:22

Польські археологи стверджують, що знайшли укріплення гуситів

Польські археологи стверджують, що знайшли укріплення гуситів
Реконструкція укріплення. Фото: Joanna Pilszyk, Piotr Szmyd

На південному сході Польщі археологи знайшли залишки стародавнього укріплення. Його приналежність поки не зрозуміла, але дослідники припускають, що його могли спорудити військові загони гуситів, які проникли у ці в XV столітті.

Знахідка була зроблена у села Бездзядка (Bieździadka) Ясельського повіту Підкарпатського воєводства. Збереглися земляні насипи, які утворювали його контур. Укріплення розташовувалося на пагорбі, неподалік від місця, де струмок впадає в річку Бездзядка. В результаті з трьох сторін підхід до нього був ускладнений. З четвертого боку шлях перегороджували два насипи, перед якими були викопані рови. Навіть сьогодні висота насипів становить два метри. Вчені припускають, що раніше поверх насипів були встановлені частоколи. Загальна площа укріплення становить 900 квадратних метрів.

На думку археологів, всередині міг розташовуватися тільки один будинок або сторожова вежа. Проте спорудження вежі в цьому місці було б безглуздим, огляд з неї був явно недостатнім. Вчені схиляються до версії, що ті, хто будував це укріплення, прагнули сховатися між пагорбами.

Народна назва цього місця Koci Zamek "Котячий замок" наштовхнула вчених на припущення, що насправді воно походить від чеських слів koča "візок" і koči "візник". Тому виникло припущення, що в укріпленні ховалися гусити, які прославилися застосування особливих бойових возів. Можливо, в цьому місці влаштувалася група гуситів, що втекла з Чехії після розгрому гуситського руху.

За місцевою легендою, в "Кошачому замку" були поховані загиблі воїни Барської конфедерації, які боролися в 1768 - 1772 роках проти короля Станіслава Августа Понятовського і російських військ.

Археологи знайшли це украплення під час обстеження місцевості з літака. Таке сканування ефективно виявляє сліди стародавніх курганів, насипів і поселень. Виявивши цікавий об'єкт на екрані комп'ютера, вчені в квітні 2014 року провели перші дослідження на місцевості. На жаль, їм поки не вдалося знайти предметів, які дозволили б точно визначити приналежність стародавньої споруди. Вчені сподіваються, що зможуть це зробити під час масштабних досліджень наступного сезону.

Зараз ви читаєте новину «Польські археологи стверджують, що знайшли укріплення гуситів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі