субота, 24 лютого 2024 20:30

Польща і Росія уклали угоду щодо українців

Польща і Росія уклали угоду щодо українців
Барські конфедерати моляться перед битвою під Лянцкороною 1771 року. Картина Артура Ґротгера Джерело: wikipedia

Річ Посполита і Російська імперія уклали у Варшаві угоду з релігійного питання 24 лютого 1768-го. Вона спричинила значні церковні та військові потрясіння у Польщі та в Україні.

Король Станіслав Понятовський надав православним і протестантам, яких називали дисидентами, свободу віросповідання та зрівняв їх із католиками у всіх громадських правах. При цьому католицизм визнавався провідним християнським напрямом у Польщі. В обмін на це російська імператриця Катерина II, яка була "занепокоєна" становищем православних українців, пообіцяла недоторканість кордонів і справ Речі Посполитої.

У відповідь на угоду обурена частина опозиційної до короля шляхти створила збройний союз, відомий як Барська конфедерація. Акт підписали у хаті шляхтича Рафала Дзержка в селищі Михайлівці Барського староства - нині Вінницької області. Свої дії спрямували проти короля та втручання Росії у внутрішні справи Польщі. Розпочали активні бої із російськими військами, що вступили на Правобережну Україну. Окрім цього, почали катувати, вирізати та грабувати православних українців, не шкодували ні жінок, ні дітей, ні старих. Руйнували церкви та монастирі на Київщині, Волині та Поділлі, показуючи, що не визнають порядків "російського посіпаки".

Українці почали протидіяти. Ігумен Мотронинського монастиря на Черкащині Мельхіседек Значко-Яворський, відомий антипольською пропагандою, почав намовляти колишнього ченця монастиря Максима Залізняка підняти повстання та розправлятись із поляками. Він показав йому підроблений указ імператриці Катерини, яка "закликала покінчити з ляхами". Тоді Залізняк зібрав та очолив гайдамацькі загони. Розпочалося національно-визвольне повстання - Коліївщина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна без холопа і без пана!" - 250 років тому почалася Коліївщина

За рік російські війська, у допомогу яких щиро вірив Максим Залізняк і його соратник Іван Гонта, підступно придушили повстання, поширивши російську владу на Правобережжя. Загони Барської конфедерації продовжували боротьбу із Росією до поразки 1772-го. Саме тоді відбувся Перший поділ Речі Посполитої між Австрійською, Російською імперіями та Королівством Пруссія. За 20 років країна припинить існування та стане частиною цих держав. Україну розділять між собою 2 великі імперії.

12 лютого 1798 року у Петербурзі помер останній король Речі Постолитої 66-річний Станіслав ІІ Август Понятовський. У нього стався інсульт. На вимогу російської імператриці Катерини II він був змушений зректися престолу і переїхав до Петербурга, де жив на виділену пенсію без права виїжджати за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Польща і Росія уклали угоду щодо українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі