понеділок, 13 вересня 2021 16:13

Полонини, гуцульське весілля та сплавники лісу - що побачив в українських Карпатах чеський фотограф 1936-го
20

Фердинанд Бучина з дружиною Властою, провідник Микола Думен (зліва) та кінь Муці
Фото: "Локальна історія"
Фердинанд Бучина
Єврейські діти в Ужгороді
Роми в Ужгороді
Торгівля білими грибами в Ужгороді

Показали світлини, які робив чеський фотограф Фердинанд Бучина на Закарпатті 1936 року.

Після одруження з Властою Сихровською він вирішив відправитись у подорож у Болівію. Але батьки відмовились відпускати так далеко. Ті надумали здійснити весільну подорож у Карпати, повідомляє "Локальна історія".

"Ще рано і ми недалеко від ринку, де збираються селяни, щоб продати свої продукти. Це час збирання лісових плодів, тож ми бачимо тут багато червоних ягід та грибів із навколишніх лісів, нанизаних на гілочки верби чи стебла квітів. Людині може здатися, що гриби продають "на метр". Для покупця це зручно тим, що він може оглянути кожен гриб, перш ніж купувати такий "ланцюжок". Він може запитати: "А що це?". "Нічого, це лише дірочка", – швидко відповідає русинка. "Де є дірочка, там і черв'як", – бурмоче покупець, і торгівля завершується", - пише Фердинанд про Ужгород.

Він фотографував місцевих жителів та вулиці міста. З Ужгорода фотограф з дружиною вирушили до Ужоцького перевалу. Там оглянули села.

Потім вирушили до полонини Руна. Мандрівники ночували в колибах пастухів, слухали розповіді гуцулів. Чехам допомагав місцевий провідник Микола Думен з конем Муці.

"Коли приходить полудень, Микола виявляє воду своїм гострим інстинктом, бо на полонинах вона потрібна. Потім розпалює вогонь за допомогою дров і готує примітивний обід, але такий смачний, який ми ще ніколи не їли. Наш провідник дістає з полотняного мішка сало, яке вдома він їсть цілий рік і яке разом із хлібом є його єдиною їжею впродовж всієї мандрівки. А як же Муці? Для нього обід росте скрізь навколо", - описує супутників Бучина.

На Рахівщині фотограф з дружиною подорожували Чорногірським хребтом, піднімалися на гору Піп Іван. Спостерігали за роботою сплавників лісу - бокорашів.

Автор: "Локальна історія"
  Аварія плотів на Чорній Тисі
Аварія плотів на Чорній Тисі

У гуцульському селі Ясіня мандрівники оглядали вбрання місцевих жителів, відвідували церкву і спостерігали за весіллям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали найдавніші фото закарпатського села

Весільна подорож закінчилась у Мукачеві.

"Місто не дає нам того, що полонини, і наше серце залишилось там – у горах, у пралісах цього дивовижного краю", - завершив записи Бучина.

У ХІХ ст. влітку люди почали приїжджати на відпочинок в Українські Карпати.

1873-го проклали залізницю до Стрия на Львівщині, це пришвидшило розвиток туризму. Основними центрами літнього відпочинку були Сколе та Гребенів. Там були вілли, пансіонати та ресторани. За невелику ціну можна було поселитися в сільській хаті. Туристи з великих міст активно цікавились культурою гуцулів.

Gazeta.ua зібрала фотографії відпочинку в Карпатах у 1920-1930 роках.

Зараз ви читаєте новину «Полонини, гуцульське весілля та сплавники лісу - що побачив в українських Карпатах чеський фотограф 1936-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі