пʼятниця, 05 липня 2019 15:35

Показали зброю, яку боялися європейські армії

Показали зброю, яку боялися європейські армії
Макуауитль - давня зброя ацтеків. Фото: Pikabu.ru

Під час завоювання Америки іспанськими конкістадорами місцеві цивілізації мало що могли їм протиставити. Єдиною зброєю, яка справді лякала іспанців, був обсидіановий меч - макуауитль.

Іспанські завойовники зустріли витончену ацтекську культуру у XVI ст. Саме тоді вони вперше висадилися на берегах Мексики. Сталева зброя, рушниці, обладунки та коні європейців дозволили їм домінувати над тубільцями. Але культура воїнів-ацтеків мала власну унікальну зброю, яка вражала конкістадорів. Іспанці познайомилися з ацтекськими луками, стрілами, списами і щитами - жодних перешкод це не викликало. Однак макуауитль викликав жах у завойовників.

Меч був звичайним шматком дерева у формі сучасної крикетної бити. Плаский і широкий. Мав струнку та довгу рукоятку. Вирізався з дуба або сосни. Лезо формували з міцного обсидіану. Довжина меча становила від 0,5 до 1 м, повідомляє The Ancient Origins

Макет зброї протестували на манекені в США у шоу Man At Arms: Art of War.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викликали духів: розповіли про дзеркало британського мага

"Шматки обсидіану (вулканічного скла) мали довжину близько 4 см. Прикріплялися вздовж країв природним клеєм - бітумом. Це й робило зброю такою грізною", - каже історик Марко Обрегон.

"У них є такі мечі з дерева. Тримаються двома руками, але мають недовгу рукоятку: приблизно 3 пальці в ширину, - писав один із солдатів Ернана Кортеса 1520-го. - Одного дня я бачив, як індіанці воювали з сусідами. Індіанець зробив такий удар у груди противника, що відкрилися його нутрощі, і він помер на місці. І того ж дня бачив індіанця, який нашого коня ударив в шию і той упав мертвим біля його ніг".

Пласка сторона дерев'яної зброї слугувала для нелетальних ударів. Ацтеки були відомі тим, що забирали живих в'язнів і приносили їх у жертву, щоб заспокоїти богів.

Попри спогади щодо цієї зброї, антропологи скептично ставляться до її міці. Переконані, що вона нездатна пробити залізний обладунок.

Іспанські конкістадори на чолі з Фернандо Кортесом причалили 13 березня 1519-го на узбережжя Мексики. Цю дату вважають початком занепаду Ацтекської імперії.

Офіційно похід називають християнським – нібито хочуть навернути індіанців у католицьку віру. Учасників загарбницьких походів називають конкістадорами. Вони вирушали в Америку після її відкриття, щоб загарбати ці землі та поневолити місцеве населення.

Зараз ви читаєте новину «Показали зброю, яку боялися європейські армії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі