вівторок, 04 серпня 2020 11:09

Показали, що гідні незалежності - вшанували пам'ять кошового отамана
11

Під час урочистостей поблизу Нікополя на могилі кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка були й портрети Степана Бандери, Романа Шухевича, Симона Петлюри
Фото: radiosvoboda.org
Відзначення 500-ліття Запорозького козацтва 1990 року було потужним історико-просвітницьким заходом Народного руху України
Українці на могилі кошового Івана Сірка
Відзначення відбувалося у Дніпропетровській і Запорізькій областях.
Військові допомагають встановити червоно-чорний прапор із емблемою ОУН неподалік могили Сірка

Урочисте вшанування пам'яті кошового отамана Івана Сірка відбулося вперше 4 серпня 1990 року неподалік селища Капулівка Дніпропетровської області. Проходило в рамках відзначення 500-річчя Запорозького козацтва 3-5 серпня.

Разом із синьо-жовтим прапорами люди тримали і червоно-чорні. Привезли із собою й безліч хоругв областей, товариств, організацій, портрети Симона Петлюри, Степана Бандери, Романа Шухевича.

Спочатку на могилі отамана відбулася Всеукраїнська панахида. Виголосили слова скорботи, вшанували пам'ять запорожців і відкрили пам'ятний хрест. Тоді ж підняли питання перепоховання черепа Сірка, який перед тим привезли з Москви. Він потрапив туди 1967 року, коли води Каховського водосховища наблизилися до першої могили. Хотіли відтворити зовнішність козацького ватажка, але після череп не повернули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художниця відтворила портрети українських гетьманів

Підпоховати його на святі не наважилися. Курган був залитий бетоном. Тоді залунали пропозиції перепоховати останки Сірка разом із черепом в окрему могилу з надбудованою капличкою. Цей задум реалізують за 10 років.

Того ж дня, на вулиці Івана Сірка в Нікополі, відкрили меморіальну дошку отаману і козакам, а землю з його могили привезли на могилу січових стрільців, що була відновлена на горі Лисоні неподалік Бережан.

Відтоді вшанування Івана Сірка українське козацтво проводить щороку.

Іван Сірко (1605-1680) - кошовий Запорізької Січі, який здійснив десятки успішних походів проти татар. Його поховали біля села Капулівки - тепер Нікопольського району Дніпропетровської області. Там у 1594-1638 роках розташовувалася Базавлуцька Січ.

Зараз ви читаєте новину «Показали, що гідні незалежності - вшанували пам'ять кошового отамана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі