неділя, 16 травня 2021 20:23

Показали речі в'язнів "Стрийської Бастилії", де сидів Степан Бандера
24

Речі, знайдені під час розкопок
Фото: Валерій Шмаков
Мур та сторожова вежа, що збереглись до наших часів
Вишивка зі Стрийської тюрми
Речі, знайдені під час розкопок
Речі, знайдені під час розкопок

Сьогодні, 16 травня, в Україні відзначається День пам'яті жертв політичних репресій радянського періоду. Gazeta.ua пропонує вашій увазі фоторепортаж із Меморіального комплексу "Борцям за волю України" у місті Стрий на Львівщині. Тут захоронені жертви сталінських репресій 1941 року.

Це перший в Україні колишній репресивний заклад, який 2005 року перетворили у музейний комплекс.

Стрийську тюрму на 300 місць було збудовано наприкінці XIX сторіччя за часів автрійської влади. З 1920-х років, за часів польської окупації Галичини, вона почала набувати характеру політичної тюрми. Стрийська Бастилія, як її інколи називають, була переповнена в'язнями-українцями за націоналістичну діяльність.

У польські часи покарання у тюрмі відбували Олекса Гасин, Степан Охримович, Лев Ребет, Степан Бандера. 1919 року тут був застрелений Остап Нижанківський.Також ніч перебув Іван Франко, якого пішим ходом у супроводі жандармів відправили з в'язниці у Коломиї до рідного села Нагуєвичі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінок ґвалтували мертвими - дослідили поховання жертв НКВС

Найстрашнішим періодом історії тюрми став відступ більшовиків перед приходом німецьких військ у 1941 році. Перед втечею Червоної армії, був проведений масовий розстріл політичних в`язнів.

Очевидці розповідають, як живих людей скидали у колодязь та ями з гашеним вапном. Знайшли й цілі кімнати із заповненими вщент стоячими трупами. Більшість з них були поховані родичами з навколишніх сіл, 57 захоронені в братській могилі.

Точної цифри жертв в'язниці під час німецької окупації невідомо. Достеменно відомо лише про 23, проте їх кількість більша. Після Другої світової війни до 1963 року споруда була кримінально тюрмою. Під час хрущовської "відлиги", на місці тюрми організували виправну колонію для дівчат.

У ході розкопок на території тюрми в 1991 році було знайдено тіла 255 жертв.Останки замордованих було перепоховано у могилі-скаркофазі на подвір'ї музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язнів роздягали догола і заганяли в камеру з пацюками - як виглядає музей у приміщенні сталінської катівні

Викопані рештки, взуття, гребінці, окуляри, посуд, знаряддя тортур зараз можна побачити в експозиції. Тут збережена частина муру та сторожова вежа тих часів. Вхідна арка зроблена із з терновим вінком угорі. Навпроти музею встановлена скульптурна композиція "Пієта", що символізує узагальнений образ материнських страждань.

Кількість жертв радянських репресій в Україні достеменно невідома, зрозуміло лише, що це неймовірні цифри. На думку деяких фахівців, за період від початку 1920-х і до кінця 1980-х років в Україні було заарештовано майже півтора мільйона людей (із них понад 50% українці). Багато із них були розстріляні, інші пройшли тюрми, заслання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

Зараз ви читаєте новину «Показали речі в'язнів "Стрийської Бастилії", де сидів Степан Бандера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі