четвер, 26 квітня 2018 05:28

Показали фільм про художника УПА Ніла Хасевича
5

Микола Кульчинський розповідає про рух УПА
Фото: Денис Скриль
Глядачі під час перегляду стрічки
Михайло Ткачук - режисер
Волинське братсво в Полтаві зустрілось із Михайлом Ткачуком
Глядачі під час перегляду стрічки

У Полтаві в обласній бібліотеці імені І.Котляревського презентували документальний фільм "Покликав Вас Госпожий Глас" про художника Української повстанської армії Ніла Хасевича.

"Постать Ніла Хасевича вражає потужністю і бачимо паралелі під час московсько-української війни. Українцям доводиться постійно відстоювати право на життя, свою землю і свою мову. Людина, яка із 14 років була без ноги, але зуміла вивчитись в академії мистецтв у Варшаві, мала виставки у Вашингтоні, Парижі і Лондоні, але пішла захищати від окупантів рідну землю і закинула в бункері в 1952 році. Маємо теж світових зірок як-от Василь Сліпак, які пішли на війну і захищають нашу землю від ворога. Такий подвиг достойний шани і пам'яті поколінь", - сказав Микола Кульчинський, дисидент і політик, голова Полтавського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта".

Режисер збирав дані про головного художника УПА від сусідів, свідків і друзів дитинства. Фільм не має сценарію - це спогади свідків тих подій, зустріч на Покрову в 1992 році воїнів УПА із усього світу, розмова із мистецтвознавцем про винятковий талант Хасевича. Провідною лінією кінофільму стала хресна хода на місце знищення Ніла Хасевича і встановлення дерев'яного хреста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За повстанським художником Нілом Хасевичем радянські спецслужби полювали до березня 1952-го.

"Фільм відзняли в 1992 році. Тоді робоча група відвідала села, в яких жив і займався живописом Ніл Хасевич. Побували і на місці бункеру, який оточили група НКВД і закидали гранатами, хоча Хасевич разом із учнями заспівали гімн і застрелилися. Будинок і криївка були ретельно зруйновані радянськими катами, а тіла воїнів УПА спалювали чи кидали в річку, щоб не було могил, на які могли приходити родичі. У 2014 році після відкриття архівів КГБ отримали справу Ніла Хасевича, його роботи і свідчення. Тому доповнили новими фактами і представили повніше унікальну техніку цього художника", - пояснив Михайло Ткачук, режисер і лауреат Шевченківської премії. "Здобути або не бути"- такою була перша назва фільму, але при перекладі англійською мовою виникла проблема. У фільму звучать слова пісні про воїнів УПА, тому зробили цитату саме її як назву кінострічки.

Гості перегляду поспілкувались після перегляду стрічки із режисером, послухали сильну поезію дисидента Олекси Різниківа і мали змогу поговорити із представниками "Волинського братства" у Полтаві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:"Я хочу, щоб світ знав, що визвольна боротьба триває, що українці б'ються" - художник УПА.

Колишній працівник КДБ СРСР Борис Стекляр, що був причетний до вбивства українського художника Ніла Хасевича та двох його побратимів 4 березня 1952 року під час облави на криївку, помер на 95-му році життя. Радянські спецслужби взялися розробляти операцію з ліквідації повстанського художника. У Рівному створили оперативну групу на чолі з капітаном Борисом Стеклярем. На альбомі відчитали ініціали – із накладених одна на одну літер виокремили "Н" і "Х". У раніше захоплених працівниками МДБ документах фігурував Ніл Хасевич.

Зараз ви читаєте новину «Показали фільм про художника УПА Ніла Хасевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі