неділя, 08 липня 2018 08:21

"Податком на яйця" хотіли збільшити народжуваність

"Податком на яйця" хотіли збільшити народжуваність
В Радянському Союзі запроваджено звання "Матір-героїня" і податок на бездітність. Колож: https://sibmama.ru

В Радянському Союзі 8 липня 1944 року запроваджено звання "Матір-героїня" і податок на бездітність. Закон діяв до розпаду СРСР. В народі отримав назву "податок на яйця".

Згідно з "Положенням про звання "Мати-героїня"", воно присвоювалося з одночасним нагородженням орденом матері що народила і виховала 10 і більш дітей, після досягнення останньою дитиною віку 1 року. Орденом "Материнська слава" нагороджуються матері, що народили і виховали сім, вісім і дев'ять дітей.

Податок на бездітність офіційно встановлений Указом Президії Верховної Ради СРСР і мав назву "Про податок на холостяків, одиноких та бездітних громадян СРСР". Мета - залучити грошей бездітних громадян до витрат держави на виховання та утримання дітей в дитячих установах, надання допомоги багатодітним сім'ям та одиноким матерям. І якщо з досягненням першої мети – поповнення бюджету – податковий збір справлявся, то на стимулювання народжуваності він не вплинув.

Стандартно застосовувалася 6-відсоткова ставка оподаткування. З працівників творчих професій, незалежно від розміру заробітку, податок стягувався за максимальною ставкою. Сплата податку припинялася з моменту народження дитини. Також від сплати податку звільнялися люди, які усиновлювали дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хрущов одружив космонавтів заради наукового експерименту

Бездітні чоловіки віком від 20 до 50 років та бездітні заміжні жінки від 20 до 45 років повинні були відраховувати 6% зарплати державі. Із заробітку менше 70 карбованців податок не збирався. Звільнялися від податку особи, що не мали можливості завести дитини за станом здоров'я. Від сплати податку звільнялися особи, в яких діти загинули, померли або зникли без вісті на фронтах війни.

Існували пільги для студентів середніх спеціальних і вищих навчальних закладів - до 25 років, для Героїв Радянського Союзу, для нагороджених трьома ступенями ордена Слави, для військовослужбовців і членів їхніх сімей. З кінця 80-х пільги з податку отримали молодята протягом одного року з моменту реєстрації шлюбу. До цього молоді дружини сміялися з необхідності народити негайно після весілля.

Звання генералісимус було запроваджено в СРСР під час Другої світової війни 26 червня 1945 року. За пропозицією Політбюро ЦК ВКП(б) його присвоїли Йосипу Сталіну - за його виняткові заслуги війні.

Зараз ви читаєте новину «"Податком на яйця" хотіли збільшити народжуваність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі