середа, 05 серпня 2020 10:48

Почався Великий терор

Почався Великий терор
Українці проводять День пам'яті загиблих в урочищі Сандармох біля козацького хреста. Фото: wikipedia

Постанова політбюро СРСР "Про антирадянські елементи" набула чинності 5 серпня 1937 року. У країні розпочався Великий терор, обґрунтований наркомом НКВС Миколою Єжовим і підтриманий Йосипом Сталіним.

Він передбачав "чистку" суспільства від верств і громадян, які "заважали побудові комунізму". До таких потрапили "куркулі", "бандити", "контрреволюціонери", "троцькісти", "шкідники", духовенство і "буржуазні націоналісти" - переважно інтеліґенція.

Знищення неугодних проводили надзвичайні трійки НКВД, які поєднували в собі слідство, обвинувачення, суд і виконавця вироків. Долі людей вирішували за 10 діб.

"Чистка" тривала понад 15 місяців. Проводили її й у радянських таборах і тюрмах. Лише наприкінці жовтня в урочищі Сандармох на півдні Карелії розстріляли 1,1 тис. в'язнів соловецького тюремного етапу, зокрема понад 290 українців - переважно представників інтеліґенції. Всього в Сандармосі знищили 6-9,5 тис. людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії посадили на 3,5 року історика, який писав про сталінські репресії

Кампанію терору було офіційно припинено постановою від 15 листопада 1938 року, хоча репресії продовжувалися. Вважають, що за період "чистки" в СРСР заарештували 1,5-1,7 млн осіб, а знищили близько 680 тис., не враховуючи загиблих у таборах.

Щороку 5 серпня в Сандармосі проводять Міжнародний день пам'яті загиблих. 1997-го учасники Карельського і Санкт-Петербурзького "Меморіалів" Юрій Дмитрієв, Веніамін Іофе, Ірина Рєзнікова вперше виявили там масові поховання. 5 серпня 2004 року на місці розстрілів українці встановили пам'ятний козацький хрест.

Надзвичайні трійки НКВС 30 липня 1937-го отримали право виносити смертні вироки "ворогам народу". Тодішній нарком внутрішніх справ СРСР Микола Єжов підписав указ №00447.Так було дано старт "великій чистці" 1937–1938 років.

Зараз ви читаєте новину «Почався Великий терор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі