пʼятниця, 10 серпня 2018 12:15

Почав діяти мовний закон

Почав діяти мовний закон
Люди протестують проти закону Колесніченка-Ківалова, який розширював вживання російської мови на місцеву владу і самоврядування. Фото: Дзеркало тижня Набув чинності "мовний Закон" Колесніченка-Ківалова. Фото: Дзеркало тижня

"Мовний закон Колесніченка-Ківалова" набув чинності 10 серпня 2012-го. Закон "Про засади державної мовної політики" Верховна Рада України ухвалила 3 липня. Закон порушував Конституцію України та підривав конституційний лад.

Президент Віктор Янукович підписав його 8 серпня 2012-го. Автори законопроекту - народні депутати Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов.

Згідно з документом, державною мовою залишалася українська, проте закон дозволив суттєво розширити використання регіональних мов. За умови, що чисельність нацменшин перевищує 10% населення окремого регіону. Йшла мова про 18 мов, пише "24 канал". .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конституційний суд не дозволяє відновити редакцію мовного закону 1989-го

"Мовний закон" викликав масові протести у здебільшого західних і центральних областях. Його розцінили як антиукраїнський. 23 лютого 2014-го на хвилі Революції гідності Верховна рада зібрала екстрене засідання та скасувала закон Колесніченка-Ківалова.

28 лютого 2018-го Конституційний суд України визнав неправомірним закон "Про засади державної мовної політики". Він був визнаний таким, що був прийнятий із порушеннями процедури розгляду та ухвалення.

Новий мовний закон досі не прийнятий.

"Коли чітко визначимо функції мови, тоді зможемо протистояти спекуляціям. Зараз всюди є борди Петра Порошенка з Володимиром Великим, де написано, що мова боронить серце.

Але вона має стосунок до голови, а не серця. Вона боронить мозок.

Навіть на банальному рівні влада не розуміє мову як інформаційний інструмент держави", - написав Дмитро Капранов, письменник і видавець.

Зараз ви читаєте новину «Почав діяти мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі