вівторок, 06 березня 2012 17:08

Почали реставрацію символу Марокко
6

Фото: Фото зсайту turinfo.ru

Вежу Хасана - знаменитий ще з часів Середньовіччя символ столиці Марокко Рабату - чекає оновлення найближчим часом. Міністерство культури королівства починає реставрацію відомої пам'ятки, розташованої в районі історичного центру міста, поблизу гирла річки Бу-Регрег.

"Перед початком робіт фахівці провели аналіз вежі, здійснивши діагностування і сканування її окремих ділянок, - розповів Абдалла Салах, директор управління зі спадщині Мінкультури. - Було встановлено, що пам'ятка знаходиться в хорошому стані і не становить загрози для відвідувачів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український музей отримає 10 мільйонів гривень

Символу столиці нададуть більш охайного вигляду, очистять від нальоту, нанесеного часом і рвучкими вітрами з Атлантичного океану. Водночас фахівці почали роботи з благоустрою простору навколо башти, який давно став улюбленим місцем прогулянок мешканців і гостей столиці.

У 44-метрової вежі Хасана довга і складна історія. Її будівництво було розпочато в 1195 році за наказом еміра Якуба аль-Мансура. Башта, за задумом архітекторів, повинна була мати висоту 86 метрів і слугувати мінаретом великої мечеті. Однак в 1199 році, коли споруду добудували більш ніж наполовину, емір помер, і будівництво припинилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шматок стіни Колізею відвалився на Різдво

Довгі роки вежа стояла покинутою серед заростей бур'янів до початку XX століття, після переїзду столиці з Феса в Рабат, їй не дали нове життя. Тепер вона є візитною карткою міста.

На думку фахівців, за своїм зовнішнім виглядом вежа Хасана схожа на севільську Хіральду, яку зводили у той самий час. Що ж до мечеті, то від неї збереглися лише дві сотні стовпів з пісковику, які розмістилися на просторі між мінаретом і мавзолеєм Мохаммеда V, спорудженим у другій половині XX століття.

Зараз ви читаєте новину «Почали реставрацію символу Марокко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі