вівторок, 16 лютого 2021 10:50

Почали діяти нові норми мовного закону

Почали діяти нові норми мовного закону
Про порушення мовного закону можна повідомити уповноваженого, заповнивши форму на сайті mova-ombudsman.gov.ua Фото: pexels.com

Місяць тому - 16 січня 2021 року набула чинності 30-та стаття Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Зобов'язала всіх працівників сфери обслуговування послуговуватися українською.

Верховна Рада ухвалила закон 25 квітня 2019 року. Його прийняли в 2-му читанні. "За" проголосували 278 народних депутатів, "проти" - 38, утрималися - 7, не голосували - 25.

Новий мовний закон набув чинності 16 липня 2019-го. Дію частини статей відтермінували, щоб був час на підготовку їх виконання.

Після 16 січня 2021-го підприємства, установи та організації усіх форм власності, підприємці й інші суб'єкти господарювання зобов'язані обслуговувати клієнтів та надавати інформацію про товари й послуги українською. Це стосується також інформації в інтернеті.

Виробники мають надавати інформацію про свої товари та послуги українською. Державною мовою мають бути дані на цінниках, в інструкціях, технічних характеристиках, квитках, у каталогах та меню, в електронних договорах.

Їхній зміст може дублюватися іншими мовами. Клієнтів також можуть обслуговувати іноземною, якщо про це просять. І якщо нею володіють обидві сторони.

В інформації про товари чи послуги допускаються слова, скорочення, абревіатури та позначення англійською мовою. Можна використовувати літери латинського та грецького алфавітів.
У випадку порушення варто звернутися до адміністратора закладу чи зателефонувати на гарячу лінію підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сфера обслуговування переходить на українську. Що це означає

Якщо це не допомогло, варто зафіксувати факт порушення. Зняти на фото чи відео. Можна взяти письмове свідчення в очевидців.

Зібраний матеріал та інформацію про компанію-порушника варто подати до уповноваженого з захисту державної мови одним зі способів:

- на поштову адресу: 01001, місто Київ, пров. Музейний, 12;

- на електронну скриньку [email protected];

- заповнити форму на сайті.

У листі потрібно зазначити своє прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, викласти суть скарги з усіма подробицями. Вказати дату та поставити підпис.

Скарги подаються уповноваженому протягом 6 місяців з дня виявлення заявником порушення.

Минає місяць з набуття чинності 30-ї статті мовного закону про обслуговування українською. Засновник проєкту "Переходь на українську" Олександр Іванов вважає, що українці врешті отримали дієвий важіль впливу на бізнес.

"У магазинах помітив, що української в Києві побільшало. Значні зміни відбулися ще до запровадження норми. Після того процес прискорився. Практично 90 відсотків працівників сфери обслуговування, з якими спілкувався, обслуговують державною. Стало значно більше тих, хто спілкується українською на вулицях. Якщо мені й доводилося просити, щоб обслуговували згідно з законом, жодних негативних реакцій не траплялося", - розповідає Олександр Іванов.

Зараз ви читаєте новину «Почали діяти нові норми мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі