середа, 23 січня 2019 08:20

Побачили, хто живе на дні Маріанської западини

Побачили, хто живе на дні Маріанської западини
Маріанська западина на мапі. Фото: вікіпедія

Швейцарець Жак Пікар і американець Дональд Волш на батискафі "Трієст" 23 січня 1960 року спустились на дно Маріанської западини. Вони досягнули рекордної глибини занурення — 10 915 м.

Маріанська западина або Маріанський жолоб розташована в західній частині Тихого океану. На схід від Маріанських островів. Це жолоб в земній корі у формі півмісяця довжиною близько 2550 км і шириною в середньому 69 км. Однак на глибині близько 1,6 км від поверхні Тихого океану розташовані гідротермальні джерела, звані "чорні курці". Вони вистрілюють воду, яка нагрівається до 450°С.

Ця вода багата мінералами, які допомагають підтримувати життя. Попри температуру води, яка вища точки кипіння, вона тут не закипає через неймовірний тиск. Він у 155 разів вищий, ніж на поверхні.

На дні Маріанської западини виявили гігантських 10-ти сантиметрових амеб, званих ксенофіофори. Ці одноклітинні організми, ймовірно, стали такими великими через середовище, в якому вони живуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, коли впаде Пізанська вежа

Тут побувало всього три людини. Першими були американський лейтенант Дон Уолш і дослідник Жак Пікар. Через 52 роки сюди наважився зануритися кінорежисер Джеймс Кемерон. 26 березня 2012 року він спустився на дно і зробив кілька фотографій.

Італійські вчені зробили прогноз щодо стійкості Пізанської вежі 21 січня 1952 року. Заявили, що вона впаде 2151-го. Тоді ж влада почала працювати над проектом реставрації національної пам'ятки.

Зараз ви читаєте новину «Побачили, хто живе на дні Маріанської западини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі