понеділок, 04 липня 2016 19:25

Плата за геніальність: якими психічними хворобами страждали визначні діячі
4

Gustav Zerner. Роберт Шуман
Фото: http://www.kulturologia.ru/
Фрідріх Ніцше. Фото, 1875
Ісаак Ньютон і Джонатан Свіфт
Андре-Марі Ампер

Багато геніальних вчених, композиторів, письменників, художників страждали психічними розладами.

Однак це не заважало їм здійснювати відкриття і створювати шедеври. Згідно з дослідженнями психологів, у переважної більшості видатних особистостей, які залишили значний слід в історії людства, спостерігалися симптоми різних психічних захворювань. Повідомляє "Культурологія".

Ісаак Ньютон, автор закону всесвітнього тяжіння, страждав апрозексією – повною втратою уваги. Одного разу він хотів зварити яйце і взяв годинник, щоб стежити за часом. Через кілька хвилин він виявив, що варить годинник і тримає в руках яйце. Він часто забував про те, що поїв, і дивувався, хто ж з'їв його обід. Якось він забув погасити свічку, йдучи з будинку. У результаті сталась пожежа, яка знищила майже всі його рукописи. Деякі дослідники вважають, що це були прояви аутизму: Ньютон часто замикався в собі, забував приймати їжу, повторював одні й ті ж фрази в діалозі.

Знаменитий французький фізик, один з основоположників електродинаміки Андре-Марі Ампер страждав лакунарною деменцією – особливою формою недоумства, для якої характерні порушення пам'яті та уваги. Одного разу, йдучи з будинку, він залишив записку на дверях: "Господар вдома тільки ввечері". Повернувшись днем, він прочитав це послання і пішов бродити до вечора – чекати на повернення господаря.

Видатний письменник Джонатан Свіфт, автор "Мандрів Гулівера", страждав хворобою Альцгеймера. У нього були провали пам'яті, запаморочення, він часто втрачав орієнтацію в просторі і не впізнавав людей, переставав розуміти зміст промови співрозмовника. У результаті це призвело до повного недоумства.

Великий німецький композитор Роберт Шуман з 24 років страждав нападами божевілля. Його мучили галюцинації, він бачив звуки, які складалися в акорди, чув, як розмовляють предмети. Свої дні він закінчив у психіатричній клініці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трюки радянського кіно: як ужгородський готель став чехословацьким

Фрідріх Ніцше був хворий на ядерну мозаїчну шизофрену – рідкісним розладом. Ніцше мучила манія величі, помутніння розуму, сильні головні болі. Останні 11 років свого життя великий філософ провів у спеціалізованій лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Плата за геніальність: якими психічними хворобами страждали визначні діячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua