пʼятниця, 05 квітня 2019 19:55

Пластун, спортсмен, музикант: видали книжку про невідомого Романа Шухевича
8

Книгу видали у львівському видавництві “Апріорі”
Фото: Оксана Княжик
Книгу видали у львівському видавництві “Апріорі”
Книгу видали у львівському видавництві “Апріорі”
Книгу видали у львівському видавництві “Апріорі”
Книгу видали у львівському видавництві “Апріорі”

У Львові презентували книжку історика Андрія Сови "Роман Шухевич у громадсько-політичному житті Західної України 1920–1939 рр.: спогади, документи, світлини". Праця розповідає про іншого Шухевича — пластуна, спортсмена, музиканта, шахіста, альпініста.

" Ідея написати книгу зародилась ще в 2006 році, - каже Андрій Сова. - Я ще з юності захоплювався постаттю Романа Шухевича. А тоді на прохання пластунів зі Львова, Івано-Франківська і Києва зробив невеликий матеріал про Романа Шухевича пластуна, його юнацькі та молоді роки. Тоді не було багато матеріалів про його юність і про те, чим він займався до того як став провідником ОУН. Мене це зацікавило і я почав збирати інформацію для книги. Більшість інформації має діаспорне походження. У книзі є 73 документи з різних архівів, які показують діяльність та життя Романа Шухевича".

Видання є джерелознавчим, у ньому містяться спогади тих, хто був знайомий з Шухевичем, рідкісні фото і документи, деякі з них вперше опубліковані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історії людяності та подяки: очевидці Другої світової поділились спогадами

"Дуже важливо, що автор описав життя Шухевича саме з 1920 по 1935 роки, - каже Олег Синютка, голова Львівської ОДА. - Якщо запитати пересічного львів'янина, українця, хто такий Роман Шухевич – 99% скажуть, що командир УПА. Мало хто згадає й інші його заслуги. Головним командиром УПА Роман Шухевич став у другій половині 1943 року – на той час йому було всього 36 років. А книга розповідає про його життя і діяльність до того".

Матеріали поділили на три блоки: перший — це спогади, другий — світлини, третій — документи, також є додатки. Книгу видали у львівському видавництві "Апріорі".

" Обсяг праці — 800 сторінок і спочатку це лякало. Думали розбити на томи, але автор чітко підходив до кожної дрібниці, тому ми склали спільне бачення.Роман Шухевич був багатогранним і нам далеко не все вдалось помістити в книгу. Я сама відкрила для себе іншого Шухевича" — розповіла дизайнерка Надія Солодка.

На презентацію запросили і сина Романа Шухевича - Юрія Шухевича.

"Дійсно, про Романа Шухевича знають як про головного командира УПА. Подробиці його життя у той, міжвоєнний період – маловідомі. Це праця про молоді роки, про становлення Романа Шухевича як українського націоналіста. Про роки боротьби, праці, навчання" - наголосив Юрій Шухевич.

У Львові колишній морпіх Роман Зіненко презентував книгу-спогади "Іловайськ. Війна, якої не було". Дослідження стало другим в серії "Хроніка" від харківського видавництва Фоліо.

Зараз ви читаєте новину «Пластун, спортсмен, музикант: видали книжку про невідомого Романа Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі