середа, 18 жовтня 2023 12:45

Письменник написав роман, в якому пожежники спалюють книги

Письменник написав роман, в якому пожежники спалюють книги
Рей Бредбері написав "451 градус за Фаренгейтом" в Каліфорнійському Університеті у Лос-Анджелесі. Фото: UCLA

У США вийшла в світ 20 жовтня 1953-го антиутопія Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом". Книга стала культовою.

Американський фантаст народився 22 серпня 1920-го в невеликому місті Іллінойсу, Уокігане. У 1930-х у період Великої Депресії його сім'я переїхала до Лос-Анджелесу. Майбутній автор "Марсіанських хронік", "Кульбабового вина" і "451 градуса за Фаренгейтом" після закінчення школи так і не вступив до коледжу.

Бредбері вперше спробував себе у дешевих журналах, що друкували фантастичну прозу. Перший успіх йому принесли "Хроніки". А "451 градус", надрукований у Playboy в першій половині 1950-х, приніс Бредбері всесвітню славу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На честь Рея Бредбері назвуть повідомлення інтернет-цензури

Назва роману посилається на температуру 451°F (233°C), яка, на думку Бредбері, є температурою самозаймання паперу. Роман розповідає про тоталітарне суспільство, в якому література заборонена, а пожежники мають спалювати всі заборонені книги, які виявлять, разом із будинками. Автор описав людей, які втратили зв'язок одне із одним, природою, інтелектуальним спадком людства.

Після виходу роману для автора почалась злива нагород і премій, що супроводжувала Рея до останніх років життя. 1954-го — нагорода Національного інституту мистецтв і письменства. Двічі йому присуджувалась премія О. Генрі. Був лауреатом медалі Національної книжної фундації. Бредбері — автор 79 фантастичних збірок. Жив у Лос-Анджелесі, помер 2012-го.

Новий код статусу інтернет-цензури назвуть на честь найвідомішого роману Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом".

Зараз ви читаєте новину «Письменник написав роман, в якому пожежники спалюють книги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі