понеділок, 19 березня 2018 12:01

Пілсудський вибачався перед українцями за підписання миру з більшовиками

Пілсудський вибачався перед українцями за підписання миру з більшовиками
Польща пожертвувала Україною заради миру з більшовиками. Фото: Wikimedia Commons

18 березня 1921 року РРФСР та Польща уклали Ризький мир. Він формально закінчив польсько-радянський конфлікт 1919 - 1920 років.

"Те, що відбулося 18 березня 1921 року, було наслідком кількамісячних перемовин між Радянською Росією, Польщею і балтійськими країнами, які домовлялися про те, в який спосіб буде дозволено і що буде дозволено контролювати радянській Росії на постімперському просторі. Ці перемовини тривали з листопада до березня. Слід сказати, що в ризькі переговори включилися не лише представники Радянської Росії, не лише представники УСРР, а так само поляки, які були зацікавлені не просто в тому, щоб зупинити наступ російських радянських військ на територію Польщі, Польща стала своєрідним заборолом перед наступом радянських військ на Європу", - розповідає історик Валентина Піскун в ефірі "Громадського радіо".

Польща пожертвувала Україною та Білоруссю, щоб відстояти власні інтереси. Лідер Другої Речі Посполитої Юзеф Пілсудський зрадив домовлення, яке він уклав у квітні 1920 року з головою Директорії УНР Симоном Петлюрою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Симона Петлюру вбили за зв'язки з поляками

"Я багато разів брала участь у міжнародних наукових конференціях, зокрема у Польщі, де обговорювалося питання, чи зрадив Пілсудський Симона Петлюру, який уклав з ним у квітні 1920 року мирний договір про співпрацю. Так, Пілсудський зрадив, Польща зрадила УНР. Але чи варто нам засуджувати поляків? Вони захищали свої національні інтереси", - розповідає дослідниця.

При цьому Польща захопила шматок України.

"Шматочок України і шматочок Білорусі. Цей договір сильно вдарив і по самій Польщі. На цей час в Польщі стоять українські війська, їх було понад 40 тисяч. Це ті люді, які готові були в будь-який момент ринутися в бій. Це була гра на межі фолу. Після цього Пілсудський поїхав у табори, опустив голову і перепрошував у українських вояків за підписану в Ризі угоду", - додала Піскун.

9 лютого 1918 року у місті Берестя був підписаний мирний договір між УНР та країнами Четверного союзу - Німецька імперія, Австро-Угорська імперія, Османська імперія та Болгарія. Берестейський мир був досягненням України на міжнародній арені – держава підписала рівноправний договір з провідними країнами світу. Цим вони визнали її.

Зараз ви читаєте новину «Пілсудський вибачався перед українцями за підписання миру з більшовиками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі