середа, 07 жовтня 2020 10:17

Пілот випав із кабіни літака

Пілот випав із кабіни літака
Левко Мацієвич став першою жертвою авіації в Російській імперії. Нещасний випадок прискорив винайдення ранцевого парашута. Фото: na-skryzhalyah.blogspot.com

7 жовтня 1910 року неподалік Санкт-Петербурга в авіакатастрофі загинув український інженер і авіатор Левко Мацієвич. Став першою жертвою авіації в Російській імперії.

Того дня він виконував демонстраційні польоти на французькому біплані Farman-IV над Комендантським полем для тисяч глядачів. Люди прийшли подивитися на урочисте свято повітроплавання.

Мацієвич був досвідченим пілотом. Мав посвідчення авіатора №178 – входив до 200 перших пілотів світу. На святі завоював декілька нагород. Але майстерність не врятувала від несправності літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мародери обікрали пілота, який розбився

Під час чергового вильоту луснула дротяна розтяжка мотора. Вона потрапила у гвинт, пошкодила лопаті та інші деталі. Машина похилилася. Мацієвич спробував вирівняти її та випав з кабіни, розбившись об землю. Літак упав за ним, розвалюючись у повітрі.

Урочистий похорон авіатора відбувся 11 жовтня у Санкт-Петербурзі. Він перетворився на багатотисячну маніфестацію. Товариш Мацієвича Симон Петлюра, який тоді жив у місті та очолював Українську громаду, поклав на його труну вінок із синьо-жовтою та червоною стрічками та українським написом. А винахідник Гліб Котельников узявся за розробку ранцевого парашута.

Левко Мацієвич походив з Олександрівки сучасної Кіровоградської області. Брав активну участь у діяльності української громади Санкт-Петербурга, фінансово підтримував український національний рух. Створив у Народному домі Севастополя самодіяльний робітничий театр з українським репертуаром, організовував вечори пам'яті Тараса Шевченка.

Під час роботи в Севастополі Мацієвич спостерігав за перебігом будівництва та ремонтом суден, очолював Морський технічний комітет Російської імперії, розробив 14 проєктів підводних човнів. Одним із перших у світі створив проєкт авіаносця.

Зараз ви читаєте новину «Пілот випав із кабіни літака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі