субота, 19 жовтня 2019 08:20

Пілот роздав премію біднякам Парижа

Пілот роздав премію біднякам Парижа
Бразилець Сантос-Дюмон облетів Ейфелеву вежу на дирижаблі. Фото: Смітсонівський інститут

Бразилець Альберто Сантос-Дюмон на своєму 33-метровому дирижаблі облетів Ейфелеву вежу в Парижі 19 жовтня 1901 року. Продемонстрував керований політ на апараті, легшому за повітря і здобув перший приз у розмірі 100 тисяч франків. На наш час це $19 000.

Бразилець Альберто Сантос-Дюмон (1873 -1932) з дитинства конструює літальні апарати і літає на них. 19 жовтня після декількох спроб і випробувань, Сантос-Дюмон запустив свій дирижабль під назвою "Номер 6" о 14:30. Після дев'яти хвилин польоту Сантос-Дюмон обійшов Ейфелеву вежу, але потім зазнав несправності двигуна. Щоб перезапустити двигун, йому довелося піднятися назад через поруччя гондоли без запобіжних ременів. Спроба була успішною, і він перетнув фінішну лінію за 29 хвилин 30 секунд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пілот пролетів під мостами у Лондоні

Премію заснував нафтовий магнат Анрі Дойч де ла Мюрте, який захоплювався повітроплаванням. Сантос-Дюмон пожертвував половину призових грошей біднякам Парижа. Друга половина дісталася його працівникам в якості премії.

Досягнення в повітроплавання Сантос-Дюмона зробили його знаменитим не тільки в Європі, але і у всьому світі. Він виграв ще кілька призів і став одним мільйонерів, піонерів авіації. КТакож Сантос-Дюмон здійснив перший в Європі публічний політ на аероплані в Парижі 23 жовтня 1906 року.

Британський майор Крістофер Дрейпер на позиченому одномоторному літаку пролетів 3 жовтня 1931 року під двома мостами через річку Темзу у Лондоні. Так протестував проти поганого ставлення влади до ветеранів війни.

Зараз ви читаєте новину «Пілот роздав премію біднякам Парижа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі