вівторок, 03 серпня 2021 08:21

Пілот приземлився на площі посеред Москви

Пілот приземлився на площі посеред Москви
Руст був звинувачений у хуліганстві, порушенні авіаційного законодавства і незаконному перетині радянського кордону. Фото: http://k-models.blogspot.com

З радянської в'язниці 3 серпня 1988-го звільнили німця Матіаса Руста. Півтори роки тому він приземлив свій літак на Красній площі Москви.

Західнонімецький пілот-аматор Матіас Руст отримав ліцензію пілота у 19 років і вирішив провести грандіозний політ, аби привернути увагу. Хотів прилетіти до Москви з місією миру і передати Михайлу Горбачову мирне послання. 28 травня 1987-го вилетів з Гамбурга на чотиримісному легкому літаку "Cessna 172B Skyhawk". Здійснив проміжну посадку в аеропорту Гельсінкі і взяв курс на Москву.

Літак Руста пролетів через усю територію СРСР: від Фінської затоки до Москви і не був збитий. Система протиповітряної оборони Московського військового округу саме була вимкнена на профілактику. За 6 год Руст подолав відстань приблизно в 880 км.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український авіатор встановив 2 світові рекорди

О 18.45 літак плавно приземлився і викотився на Красну площу до підніжжя Спаської башти. Його відразу ж оточили люди. Москвичі думали, що це частина святкової програми, присвяченої Дню прикордонника.

Через годину міліціонери доставили порушника в звичайне відділення міліції, потім в СІЗО. Руст був звинувачений у хуліганстві, порушенні авіаційного законодавства і незаконному перетині радянського кордону. 4 вересня Руста засудили до чотирьох років позбавлення волі. Ув'язнення відбував у Лефортовській тюрмі в Москві. Руст відсидів 14 місяців у СІЗО і був помилуваний указом президії Верховної Ради СРСР.

У радянських газетах його політ був представлений як провал радянської системи протиповітряної оборони. Михайло Горбачов звільнив міністра оборони СРСР, командувача військ ППО й інших високопосадовців.

Стюардеса Весна Вулович з Югославії залишилася живою після падіння літака 26 січня 1972-го. Увійшла до Книги рекордів Гіннесса і стала світовою знаменитістю. Авіалайнер McDonnell Douglas DC-9-32 авіакомпанії Yugoslav Airlines вибухнув в повітрі. Бомбу на борт пронесли хорватські націоналісти. Всі 29 пасажирів і членів екіпажу загинули. Вціліла лише 22-річна стюардеса Весна Вулович.

Впавши на землю з висоти 10 160 м, вона дивом залишилася в живих. Її затиснуло в хвості літака, між трупами і частинами багажу. Вона отримала численні переломи і травми, на кілька днів впала в кому. Удар пом'якшили соснові гілки і товстий шар снігу.

Зараз ви читаєте новину «Пілот приземлився на площі посеред Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі