понеділок, 27 серпня 2018 08:21

Пілот перед виконанням "мертвої петлі" не пристебнувся

Пілот перед виконанням "мертвої петлі" не пристебнувся
Макет літака "Ньюпор", на якому Нестеров здійснив свою "петлю". Фото: Bestalex

Пілот Петро Нестеров на літаку "Ньюпор" піднявся над київським Сирецьким військовим літовищем і на висоті 600 метрів 27 серпня 1913 року вперше в світі здійснив знамениту "мертву петлю". Її стали називати "петлею Нестерова".

Свою назву - "мертва" - отримала через те, що деякий час була розрахована тільки теоретично на папері і практично не виконувалася. До Петра Нестерова навіть горизонтальні розвороти на аеропланах робили без крену - "млинцем".

Його заслуга в тому, що він почав використовувати підйомну силу крила для маневру і в горизонтальній, і у вертикальній площинах. Він так довіряв своїм розрахунками, що перед виконанням "мертвої петлі" навіть не пристебнувся ременями до літака. Розрахунки виявилися правильними і в верхній точці петлі він не випав - відцентрова сила притискала пілота до сидіння. Сенсація викликала розголос в усьому світі. 31 серпня Нестеров одержав підвищення в офіцерському званні — штабс-капітан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший дирижабль розібрали на запчастини для техніки

Перші спроби виконати цю фігуру пілотажу не витримували виникаючих при цьому перевантажень і руйнувалися. Пілоти гинули. Цим маневром Нестеров поклав початок вищому пілотажу.

10 лютого 1914 року київське Товариство повітроплавання відзначило Нестерова за наукову розробку питання про глибокий крен і за здійснену ним "мертву петлю", присвоївши йому золоту медаль Товариства. Пізніше Київське міське керівництво від імені міста вручило відважному пілотові-новаторові пам'ятний золотий жетон, з яким Петро Миколайович ніколи не розлучався.

Найбільший в світі дирижабль "Граф Цепеллін", що вилетів із Токіо, прибув до Сан-Франциско 25 серпня 1929 року.

Зараз ви читаєте новину «Пілот перед виконанням "мертвої петлі" не пристебнувся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі