пʼятниця, 11 січня 2013 18:41

Під Полтавою відкрили музей автора українського Тризуба

Під Полтавою відкрили музей автора українського Тризуба
Фото: poltavanews.com.ua

У селищі Опішня (Зіньківський район Полтавської області) відкрили музей мистецької родини Кричевських, до якої належав відомий архітектор, живописець і графік Василь Кричевський.

Саме йому в 1918 році голова Центральної Ради Михайло Грушевський доручив розробити державну символіку і цього ж року офіційним гербом України затвердили Тризуб київського князя Володимира, автором проектів якого був Кричевський.

Будівлю ж у Опішні, де віднині розташується музей Кричевських, побудував сам Василь Кричевський. Раніше вона мала назву "Опішнянський гончарний показовий пункт Полтавського губернського земства". Протягом 1902-1919 років митець жив в Опішному. Він залучав опішнянських гончарів  до оздоблення проектованих ним будівель.

З нагоди 140-річчя  від дня народження Василя Кричевського, в рамках відзначення свята в Опішні, відкрили  виставку художніх творів родини Кричевських, які передали музею-заповіднику спадкоємці Василя Кричевського з США.

Також присутні ознайомилися з родинними документами та фото родини Кричевських. Презентували  новий документальний фільм "Третій вимір Василя Кричевського", який підготував Благодійний Фонд "Дар".

Зараз ви читаєте новину «Під Полтавою відкрили музей автора українського Тризуба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі