вівторок, 11 серпня 2020 13:00

Під міською площею виявили єврейські надгробки

Під міською площею виявили єврейські надгробки
Усі мацеви добре збереглися Фото: anash.org

У польському місті Лежайськ під час ремонту площі робітники виявили 150 єврейських надгробків - мацев. Знахідку називають найбільшою у країні за багато років.

Мацеви лежали під шаром піску та плитки. Майже всі цілі і зберегли зовнішній вигляд. Свого часу кути деяких позрізали, щоб укладалися щільніше, повідомляє Jewish News.

Нині надгробки перебувають на площі під охороною муніципалітету. Їхню подальшу долю вирішать після консультації з представниками єврейської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові створять сквер з уламками єврейських надгробків

Наголошується, що до Голокосту Лежайськ був важливим хасидським містом, де євреї становили третину населення. Після Другої світової у місті залишилися лише 33 євреї.

Нещодавно у дворі Тюрми на Лонцького у Львові археологи знайшли єврейські надгробні плити XX ст. - мацеви.

Директор меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета повідомив, що після досліджень мацеви віддадуть у музей. Їх показуватимуть в Тюрмі на Лонцького або віддадуть на кладовище. У 1950-х радянська влада нищила цвинтарі. Припускають, що ці надгробки - з Янівського кладовища. Їх використали як бруківку.

Зараз ви читаєте новину «Під міською площею виявили єврейські надгробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі