четвер, 05 листопада 2015 13:36

Під Львовом перепоховали польських вояків, що загинули у 1939 році

Автор: zik.ua
  Любомир Горбач
Любомир Горбач

У Мостиськах, місті на кордоні з Польщею, перепоховали 111 останків військовослужбовців, які 15-17 вересня 1939 року обороняли Львів від входження німецьких військ. Про це пише "Радіо Свобода".

Пошук і розкопки останків військовослужбовців тривали останні три роки за участі польських та українських фахівців. Це були ті вояки, які виконали свій громадянський обов'язок і пішли служити у польську армію, захищаючи у 1939 році Львів. Їхні останки віднайдені у різних місцях Львівської області, поблизу польського кордону.

"Ми проводили ці дослідження по ходу того, як відбувались тоді події, – каже керівник товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач. – Коли німці оточили Львів, то з території Польщі залишилась значна кількість польських формувань, які не хотіли здаватись. Ці роздріблені підрозділи генерал зібрав, і вони вирішили піти після боїв під Перемишлем у напрямку Львова, в тил німців і прорватись у місто, щоб там надати допомогу тим, хто обороняв його від наступу німців. Під Перемишлем ці війська пішли у Мостиський район і вступили у бій з німецькими частинами. Ці підрозділи мали сутички з обох боків – зі Львова і з Яворова".

Зі 111 тіл вояків польського війська лише 22 мали при собі жетони, тобто "медальйони смерті". Вдалося встановити імена 15 осіб, їхнє віросповідання і звідки пішли служити. Серед перепохованих вояків є й українець, Тимчишин М., 1914 року народження, який був призваний на службу до польської армії з Бучача.

На могилах вояків польської армії встановили березові хрести. Саме тут будуть надалі перепоховувати віднайдені останки бійців. Також тут планують встановити меморіал.

Нагадаємо, у радянський час забороняли згадувати про вояків польської армії.

Зараз ви читаєте новину «Під Львовом перепоховали польських вояків, що загинули у 1939 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі